BIH

Livnici čelika „Tuzla“ isključena električna energija

Zbog dugovanja u iznosu od 260.000 KM bez

Autor:M. Ahmedić

27.2.2015


Elektrodistribucija BiH podružnica Tuzla je Livnici čelika „Tuzla“ isključila električnu energiju zbog dugovanja u iznosu od 260.000 KM bez zateznih kamata.

Livnici je Elektrodistribucija Tuzla u više navrata najavljivala isključenje struje u pismenoj, kao i u usmenoj formi zbog duga, ali, kako tvrdi, Ševal Begić, direktor Livnice, za ovaj problem krivi resorno ministarstvo koje nije ispoštovalo dogovor koji je transparentno sklopljen i potpisan prije dva mjeseca.

- Prije dva mjeseca između Livnice i mene kao direktora i nesposobnog sada bivšeg ministra energetike i rudarstva Mulage Fejzića je postignut dogovor da resorno ministarstvo, kao predstavnik većinskog vlasnika mjesečno plaća utrošenu količinu električne energije. Nakon dva mjeseca, nesposobni i bezobrazni ministar Fejzić napuštajući funkciju nije ispoštovao dogovor, a nije uplaćena ni jedna marka za struju u Livnici. On ništa nije uradio pametno, osim što je gubio vrijeme i drugima smetao. Sada Livnica nema struje, a za posljedicu toga je započeti remont servis opreme zaustavljen - istaknuo je Begić.

Dalje je naveo da je sada stanje u Livnici haotično, jer nema grijanja, a komisije za popis ne mogu da rade, jer ništa bez struje ne može da radi, a sve, kako kaže, zahvaljujući bivšem ministru Fejziću.

- Pošto nije ispoštovan dogovor sa resornim ministarstvom kojeg je predstavljao Fejzić, da bi se priključila struja potrebno je uplatiti najmanje 256.000 KM bez kamate, tako da smo sada svezanih ruku. I privatno i poslovno ću tužiti nesposobnog bivšeg ministra Mulagu Fejzića i neće mu biti mjesto više ni da vodi šiktu na Površinskog kopu „Dubrave“ u sastavu Rudnika „Kreka“, što je radio prije nego je postao ministar - naglasio je ogorčeni Begić.

On tvrdi da je resorno ministarstvo ispoštovalo dogovor o plaćanju električne energije, kao i da je i u dogovorenom roku uplatilo određenu uplatu za dijelove iz uvoza, kaže, do sad bi remont servis bio završen i od 1. marta bi Livnica počela raditi.

- Jedinu nadu imam u sastanak koji treba da se održi u utorak, 3. marta, sa novim premijerom Begom Gutićem i novim ministrom industrije, energetike i rudarstva Srđanom Mićanovićem. Nadam se da će ovi ljudi imati sluha, ako ni oni ne budu imali sluha ne vidim nikakvog rješenja za Livnicu - zaključio je Begić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.