BIH

Sutkinja Azra Miletić suspendovana do okončanja istrage

Tužilaštvo BiH saslušalo uhapšene u akciji "Čekić"

M.Aš.

27.2.2015

17:18  Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je danas donijela odluku da se sudija Suda Bosne i Hercegovine Azra Miletić privremeno udaljava od vršenja dužnosti sudije Suda BiH, počev od 28. februara do okončanja istrage.

Kako je saopćeno iz VSTV BiH, protiv ove odluke se može izjaviti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji u roku od tri dana od dana prijema odluke.

Žalba ne odlaže izvršenje odluke Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH.

16:07 Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog Sudu BiH u kojem se traži da se uhapšenima u akciji “Čekić” među kojima su Azra Miletić, sutkinja Suda BiH, Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a USK, te Senad Šabić, protiv kojeg se vodi krivični postupak u Sudu BiH, odredi jednomjesečni pritvor, potvrdio je za "Avaz" advokat Asim Crnalić.

Ročište na kojem će se rasptavljati o pritvoru zakazano je za večeras

Podsjećamo, Tužilaštvo sutkinju Miletić sumnjiči za primanje, a Brkića i Šabića da su dali mito. Inače, postupajući tužilac u ovom predmetu je Džermin Pašić koji je jutros i saslušao osumjičene.

Tužilaštvo BiH jutros u 10.00 sati počelo je saslušanje uhapšenih u akciji "Čekić" među kojima su Azra Miletić, sutkinja Suda BiH, Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a USK, te Senad Šabić, protiv kojeg se vodi krivični postupak u Sudu BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo sutkinju Miletić sumnjiči za primanje, a Brkića i Šabića da su dali mito.

Inače, postupajući tužilac u ovom predmetu je Džermin Pašić koji je jutros i saslušao sutkinju Miletić.

Njena advokatica Edina Rešidović kazala je da je postupajući tužilac na saslušanju dostavio materijal koji po njemu predstavlja dokaz osnova sumnje protiv sutkinje Miletić.

fotografija-3-48

Rešidović: Tužilac dostavio materijal (Foto: M. Kadrić)

- Sutkinja Miletić koristila je svoje pravo i nije danas davala izjavu i branila se šutnjom, rekla je Rešidović.

Asim Crnalić, advokat uhapšenog Rame Brkića, kazao je da je saslušan njegov klijent i da je Brkić, kako je rekao, iznio svoju odbranu, no zbog detalja same istrage nije mogao govoriti više o tome. No, kada je u pitanju prredmet koji se tiče Rame Brkića i optužbi Tužilaštva da je njegov branjenik navodno dao mito sutkinji Miletić, Crnalić je kazao da bi cijeli taj predmet, bez obzira na optužbe koje se spominju, morao biti oboren.

- Želim javno reći da predmet povodom kojeg je odlučivalo Apelaciono vijeće tako loše stoji po Tužilaštvo da bi, bez obzira na sastav Vijeća, odluka po žalbi bila ista kao i odluka koju je donijela sutkinja Miletić, bila ona u sastavu Vijeća ili ne. Prvostepeni sud je napravio takve pogreške da se one iz aviona vide, kazao je Crnalić.

crnalic

Crnalić: Prvostepena presuda bi svakako pala (Foto:M. Kadrić)

U toku je saslušanje uhapšenog Šabića, s tim da će Tužilaštvo do 15.00 sati morati odlučiti koje mjere će Tužilaštvo tražiti za uhapšene, odnosno da li će zatražiti pritvor ili određivanje mjera zabrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.