BIH

Dodikov pakt sa ratnim zločincem Krajišnikom

Sastanak sa poslanicima prvog saziva Parlamenta RS

M. Kebić

3.3.2015

U Republici Srpskoj neophodno je graditi apsolutno jedinstvo i na principijelnim nacionalnim i državnim pitanjima u RS ne smije biti nikakvih razlika, zaključak je sastanka predsjednika RS Milorada Dodika sa predstavnicima Asocijacije „Stvaraoci RS“, osnosno poslanika prvog saziva Narodne skupštine RS.

-U tom pogledu neophodno je osigurati dijalog svih relevantnih faktora političkog života u RS. Treba graditi zajedničke strategije i na taj način dati snagu i dobro pozicionirati RS. U tom pogledu ćemo u okviru Asocijacije organizovati jedan zajednički sastanak i debatu na kojoj treba da učestvuju svi relevantni današnji nosioci vlasti i predstavnici političkog života. Asocijacija će sama odrediti vrijeme i mjesto održavanja i mislim da je to jedan dobar događaj koji smo dogovorili, rekao je Dodik.

On je najavio da će tokom marta Asocijacija dobiti status od javnog interesa čime će biti regulisana doživatna prava članova prvog saziva parlamenta RS.

Momčilo Krajišnik, predsjednik Asocijacije, osuđeni ratni zločinac, rekao je da je prijatno iznenađen brigom koja je pokazana da se oda priznanje ljudima koji su tada vodili RS.dodik-prvi-poslanici-nsrs-foto-m-dragojlovic-004

Foto: M. Dragojlović

-Mogu samo da potvrdim da je plebiscitarno mišljenje svih prisutnih da bi trebalo da se izgradi političko jedinstvo, bez otupljivanja opozicionih prava koje imaju opozicione stranke, ali i da se izgradi jedinstvo u ovom vremenu u kome se brižno treba čuvati RS. Smatram da će naši zaključci biti realizovani i da će u budućnosti RS biti stabilna, a mi smo sretni što smo je predali ljudima koji su nastavili posao koji smo mi započeli, rekao je Krajišnik.

Komentarišući nedavnu Deklaraciju HNS-a Dodik je rekao da je to pravo hrvatskog naroda, ali da će odbaciti sve ono što ne bude išlo u prilog RS.

-Ima tamo nekih stvari koje su apsolutno prihvatljive. Oni govore o neuspjehu funkcionisanja BiH. Oni traže novi izborni zakon, traže neke druge stvari i to može da bude prihvatljivo. Ni jedan razgovor o bilo kakvoj mogućnosti da RS politički i teritorijalno gubi bilo kakvu kompetenciju ne dolazi u obzir, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da prokomentariše svjedočnje bivšeg pripadnika britanske obavještajne službe, Ajmana Dina, koji je za BBC izjavio da je BiH bila jedno od središta Alkaide, Dodik je rekao da je to BBC znao i ranije ali da nije objavljivao te informacije.

-Sada kada su njima počeli da sijeku glave kao Srbima po Ozrenu, to im je interesantno. Zato sad traže neku povezanost. Te činjenice savršeno dobro znamo. Mogu da vas vratim u godine unazad kad su mnogi naši ljudi o tome govorili veoma egzaktno i veoma tačno. To govori da se istina ne može sakriti. Svi smo znali, a i strani izvori su tvrdili da je Osama bin Laden bio gost Alije Izetbegovića u vrijeme rata, da se tada stvorila El-Mudžahedin jedinica koja je činila to što je činila. Pripadnici džihada dolazili su iz čitavog svijeta i bili su propušteni preko Hrvatske da uđu u BiH, a oči su zatvarale mnoge međunarodne organizacije i međunarodne države. Oni su imali podatke o tome, a mi smo to tek saznali poslije. Prema tome ovo je samo potvrda istine koja se davno prije znala, rekao je Dodik.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.