BIH

KCUS je vodeća medicinska ustanova na Balkanu

Obilježeno 120 godina osnivanja i uspješnog rada

A. L.

3.3.2015

Dvorana u sarajevskoj Vijećnici večeras je bila premala da primi sve koji su željeli prisustvovati svečanosti obilježavanja 120 godina osnivanja i uspješnog rada Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.  

Započete reforme

Preplavljeni emocijama, ljekari su s ponosom pričali o uspjesima postignutim u proteklim godinama u ovoj medicinskoj ustanovi, ali i o budućim planovima. Generalni direktor KCUS-a Rusmir Mesihović kazao je da je riječ o najvećoj medicinskoj ustanovi u BiH i jednoj od vodećih na Balkanu, koja se uklapa u započete reformske procese. Govorio je o planovima, odnosno osnivanju temeljnih instituta.  

- Tu mislim na Institut za bolesti srca čiji timovi rade od najjednostavnijih procedura do najsloženijih operativnih zahvata na otvorenom srcu. Također, važan je i Institut za maligna oboljenja koji se bavi dijagnostikom, tretmanom i liječenjem najtežih oboljenja. Moram reći da nam je glavna stvar liječenje transplantacijskom medicinom - rekao je Mesihović.

Profesor dr. Vjekoslav Gerc kaže da ovaj jubilej, koji obilježava najpoznatija medicinska ustanova u BiH, podsjeća sve na davnu 1894., kada je počela raditi bolnica na Koševu.

- Na tih 120 godina trebamo gledati s puno ponosa i radosti. Ova svečanost je priznanje i pohvala svim ljekarima koji su od prvog dana počeli raditi u bolnici Koševo pa do onih koji danas rade. Ne smijemo zaboraviti da je KCUS na prostorima zapadnog Balkana najprestižnija medicinska ustanova u kojoj se primjenjuju najmodernije medicinske metode - istakao je dr Gerc.

Posebne emocije  

Za prof. dr. Lidiju Lincender ovo je, kako kaže, veliki dan.  

- Kada kažete Klinički centar, onda to budi posebne emocije kod svih ljekara. Jako vjerujem u mlade ljude i nadam se da će oni biti mnogo bolji od nas. Oni danas imaju velike mogućnosti i to nije isto kao kad sam ja došla da radim 1972. godine. Pamtim svašta, ali kad se sve sabere bilo je lijepo - kaže Lincender.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.