BIH

Vanredna situacija u opštini Srbac zbog opasnosti od poplava

Povećan vodostaj Vrbasa i kvarovi na agregatima

LJ.K.

5.3.2015

Zbog najavljene opasnosti od poplava i teških kvarova na Pumpnoj stanici Ina Srbac, Opštinski štab za vanredne situacije donio je odluku o proglašenju vanredne situacije i o tome obavijestio resorno ministarstvo u Vladi RS i Javnu ustanovu “Vode“ Srpske s molbom za hitnu pomoć.

„Razlog za donošenje ove odluke su najavljene vremenske nepogode u RS, povećan vodostaj Vrbasa i što posebno zabrinjava, kvarovi na agregatima sa pumpama za prebacivanje vode iz branjene u nebranjenu zonu u Crpnoj stanici “Ina“ Srbac koja se nalazi na ušću Vrbasa u Savu.

Preduzeću “Ciklon duo“ Srbac naredili smo da u skladu sa potpisanim ugovorom o intervencijama u vanrednim situacijama na odbrani od poplava angažuje izvođača koji bi hitno otklonio kvarove u Crpnoj stanici „Ina“ koje je utvrdila Republička vodna inspekcija 3.marta ove godine“ rekao nam je komandant štaba Drago Ćirić.

Ćirić nam je rekao da je upozorenje Opštinskog štaba shvaćeno ozbiljno jer je danas stigla petočlana ekipa Preduzeća “Elin“ iz Laktaša koja će raditi na osposobljavanju pumpi jer od njih zavisi da li će se nekoliko srbačkih ulica i postrojenja Elektrodistribuciej Srbac naći pod vodom.

strucnjaci-firme-elin-laktasi-otklanjaju-kvar

U Crpnoj stanici Ina nalazi se tri agregata sa pumpama.

Dva su snage 64 kilovata koji izbacuju po 750 litara vode u sekundi, ali je jedna pumpa u kvaru, a posebno zabrinjava kvar na pumpi snage 100 kilovata koja u sekundi može da prebaci 1. 500 litara iz branjene zone preko vrbaskog nasipa.

 



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.