BIH

Goranu Popoviću pritvor zamijenjen mjerama zabrane

Sud BiH - Odjel za ratne zločine

(M.M.)

5.3.2015

Sud Bosne i Hercegovine je, vršeći redovnu kontrolu opravdanosti izrečene mjere pritvora, našao da više ne postoje razlozi za dalje trajanje mjere pritvora, odnosno da se obezbjeđenje prisustva optuženog daljem toku krivičnog postupka može obezbijediti i mjerama zabrane, te je jučer donio rješenje kojim je ukinut pritvor optuženom Goranu Popoviću i određene mjere zabrane.

Popoviću su tako izrečene mjere zabrana napuštanja boravišta (kućni pritvor - ovlaštena lica nadležne policijske uprave vršit će dva puta sedmično nasumične kontrole poštivanja ove mjere); zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine).

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti dalje primjene izrečenih mjera vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Goran Popović optužen je da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom e), g) i k) sve u vezi sa članom 180. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.