BIH

Vidović: Neka se VSTV BiH pozabavi jasnim političkim spregama pojedinih tužilaca

Reakcija na saopćenje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV)

Redakcija

5.3.2015

Povodom saopštenja za javnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine („VSTV BiH“) od 05.03.2015.g., reagirala je ugledna advokatica Vasvija Vidović:

- Iskreno sam iznenađena reakcijom VSTV-a BiH na istupe kolege Adamovića i mene u medijima u vezi sa činjenicom da se pojavljujemo u svojstvu svjedoka u istrazi koja se vodi protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Azre Miletić.

Prije svega, činjenica da se kolega Adamović i ja pojavljujemo kao svjedoci u predmetu je rezultat informacije koju je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine („Tužilaštvo BiH“) plasiralo kroz medije, naročito Federalnu televiziju i njenu emisiju „Mreža“, insinuirajući da je cijeli slučaj „advokatsko-sudijska zavjera“ protiv tužioca Dubravka Čampare, iznoseći niz neistina koje bi sudiju Miletić i mene trebale povezati u navodnim kriminalnim aktivnostima. Potpuno je jasno da sam kao građanin ove zemlje imala pravo odgovoriti na optužbe koje potiču iz Tužilaštva BiH. Inače, ja sam u posljednje dvije godine predmet najcrnjih napada i pritisaka od strane pojedinaca iz tog Tužilaštva. U vezi s tim sam podnijela prijavu VSTV-u BiH protiv tužioca Dubravka Čampare i njegovih saradnika, kako zbog pritiska na mene, tako i zbog zloupotrebe procesnih ovlaštenja dajući u vezi s tim potpuno jasne dokaze. Zato, neka se VSTV BiH bavi pitanjima zbog kojih je i osnovano. Neka se bavi užasnim stanjem u pravosuđu i u tom istom VSTV-u BiH protiv čijeg sam predsjednika, u ime klijenta Dževada Haznadara, prije dvije godine podnijela ozbiljnu krivičnu prijavu.

Što se tiče neprimjerenog pritiska na pravosudne institucije koje smo navodno izvršili kolega Adamović i ja – advokati, neka se VSTV BiH pozabavi jasnim političkim spregama pojedinih tužilaca i rezultatima njihovog rada koji proističu iz tih sprega, kao i nezadovoljstvom građana radom pravosudnih institucija i samog VSTV BiH. Zasigurno te institucije nisu izgubile povjerenje javnosti ni zbog mog, niti zbog Adamovićevog istupanja.

Neka se VSTV BiH ne brine o postulatima moje profesije jer mu to nije posao, kao što nije posao VSTV BiH da vrši pritisak na Advokatsku komoru FBiH u vezi sa njenim nadležnostima, navodi se u reakciji advokatice Vidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.