BIH

Reis Kavazović razgovarao sa predsjednikom HKD "Napredak" Franjom Topićem

Podrška dolasku Pape

Onasa

6.3.2015

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović razgovarao je danas sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjom Topićem o dolasku Pape u Srajevo, saopćila je Muslimanska informativna novinska agencija (MINA). 
        
Nakon razgovora s Kavazovićem. Topić je za MINA-u izjavio da uvijek ima potrebne da se sastane i razgovara sa reisu-l-ulemom. 
        
- Ja osobno poštujem Reisu-l-ulemu kao odmjerenog i umjerenog čovjeka, sklonog dijalogu što je za BiH vrlo važno, naročito u ova vremena kada smo svjedoci teških situacija u Siriji, Iraku, Libiji i drugim. Zato je vrlo važno ovdje promovirati dijalog, povjerenje, dobrotu, a ne radikalizam bilo koje vrste. Reisu-l-ulema je i svojim posljednjim javnim izjavama djelovao smirujuće što je vrlo važno jer u svakom čovjeku postoji mogućnost razvitka i dobra i zla. Zato je važno da svi na svoj, primjeren način, razvijamo ono što je dobro.To je važno i za društvo i za obrazovanje, škole, medije i sve nas, pogotovo za vjerske službenike - kazao je Topić. 
        
Topić se, također, zahvalio Kavazoviću za podršku koju je dao za dolazak Pape. 
        
- Papin dolazak i jeste u funkciji ekumenizma, dijaloga i pomirenja. Ja osobno mislim da BiH ima misiju za dijalog i ekumenizam, s obzirom da ovdje žive pravoslavni, katolici i muslimani - dodao je Topić. 
        
Topić je danas Kavazoviću uručio i prigodna "Napretkova" izdanja. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.