BIH

Usvojen zaključak Ustavopravne komisije da se o Sutorini čuje mišljenje stručnjaka međunarodnog prava

Predstavnički dom Parlamenta BiH

A. L.

11.3.2015

15:02 Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je sa 20 glasova "za", šest "protiv" i devet "suzdržanih" glasova zaključak Ustavnopravne komisije kojim se traži dodatni rok od 30 dana, kako bi se konsultirali i čulo mišljenje stručnjaka međunarodnog prava vezano za pitanje Sutorine.

14:21 Nakon obavljene rasprave o Prijedlogu rezolucije o Sutorini, te o još dvije tačke dnevnog reda, ponovo je napravljena pauza.

Očekuje se da u 14.45 sati bude obavljeno glasanje o svim tačkama današnje sjednice.

14:19 Poslanik SBB-a Damir Arnaut podsjetio je da je prošlo više od četiri mjeseca otkako je Vijeće ministara BiH dostavilo Predsjedništvu BiH Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore. Dodao je da je Ustavnopravna komisija trebala zatražiti od Predsjedništva da informiše zastupnike gdje se sada nalazi taj ugovor.

Član Ustavnopravne komisije Nikola Lovrinović (HDZ BiH) kazao je da je komisija zatražila prijedlog pomenutog ugovora, ali da sada, kako je rekao, imamo pokušaj da vidimo ko je veći patriota.

14:09 Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović istakao je da je status Sutorine, kako je rekao, i političko pitanje i pitanje svih građana BiH.

- Pripadam grupi zastupnika koja smatra da treba da glasamo o ovoj rezoluciji i da se pred arbitražnim sudom riješi pitanje spora između BiH i Crne Gore. Ovo je pitanje od interesa države BiH i građana - rekao je Mehmedović.

14:04 Poslanik BPS-a Zaim Backović kazao je da se hladne glave treba razgovarati o ovoj temi.

- Dobili smo mišljenje Ustavnopravne komisije, obavljena je javna rasprava i nalazimo se u dilemi, jedni i drugi, šta je posljedica slučaja Sutorina. Ovo ne možemo porediti sa sporom između Hrvatske i Slovenije. Mi ulazimo u postupak prije nego što smo prišli realnim evropskim integracijama- rekao je Backović.
 
13:48 Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Poslanici raspravljaju o Prijedlogu rezolucije o Sutorini, koju je o proceduru uputio Denis Bećirović, poslanik SDP-a.

12:10 U toku je pauza u zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tokom koje će biti održana sjednica proširenog Kolegija, na kojoj se očekuje postizanje dogovora i usaglašavanje u vezi izbora članova u zajedničke komisije oba doma Parlamenta iz Predstavničkog doma.

Sjednica će biti nastavljena u 13 sati.

11:06 Nermina Kapetanović, zastupnica SDA iznijela je brojne kritike zbog toga što se zastupnicama ne daje dovoljno mogućnosti i prostora da budu izabrane u komisije.
Njenu diskusiju podržala je zastupnica DF-a Maja Gasal Vražalica. Ona je pozvala Kolegij Predstavničkog doma i zastupnike da se vodi računa o izboru žena u komisije, jer kako je kazala, u ovakvoj situaciji Komisija za ravnopravnost spolova nema nikakvu funkciju u ovom Domu.

11:00 Poslanici trenutno raspravljaju o izboru članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma.

10:50 Poslanik SNSD-a Staša Košarac zatražio je u ime Kluba poslanika te stranke da se u današnji dnevni red sjednice uvrsti nova tačka, a to je odluka o razrješenju Šefika Džaferovića sa funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zbog postojanja ozbiljnih optužbi i jer se Džaferovićevo ime vezuje za ratne događaje i zločine počinjene nad Srbima u Vozućoj kod Zavidovića. 

Potom je reagirao poslanik SDP-a Denis Bećirović, koji je pozvao Košarca da povuče predloženu tačku, jer metode parlamentarnog djelovanja treba prilagoditi parlamentarizmu 21. stoljeća.

- Ovo što se događa liči na parlamentarizam iz rimskog senata. Ova metoda parlamentarne borbe nije primjerena ni poslovnički utemeljena - kaže Bećirović.

psbih4

Poslanici SNSD-a napuštaju sjednicu

Predstavnički dom sa šest glasova "za", 32 "protiv" i dva "suzdržana" glasa nije prihvatio prijedlog SNSD-a te su poslanici te stranke i DNS-a napustili sjednicu.

10:45 Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) uputila je pitanje Ministarstvu sigurnosti BiH, SIPA-i i OSA-i, šta poduzimaju da se otkriju akteri, koji preko osumnjičenih osoba za teška krivična djela, montiraju procese protiv visokorangiranih političara.

- Svjedoci smo da se u javnoisti plasiraju iskazi osumnjičenih osoba za teška krivična djela. S druge strane znamo da je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso u jednoj TV emisiji iznijela tvrdnju o postojanju tužilačke i pravosudne mafije te da ovakve pojave razaraju povjerenje građana. Stoga tražim da mi se dostavi odgovor do naredne sjednice - kaže Krišto.

Zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar, kazao je da je u pitanju osjetljiva tematika i da će Ministarstvo sigurnosti u okviru svojih nadležnosti odgovoriti na pitanje koje je postavila Krišto.

10:33  Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH) uputila je pitanje Ministarstvu sigurnosti BiH, SIPA-i i OSA-i, šta poduzimaju da se otkriju akteri, koji preko osumnjičenih osoba za teška krivična djela, montiraju procese protiv visokorangiranih političara.

- Svjedoci smo da se u javnoisti plasiraju iskazi osumnjičenih osoba za teška krivična djela. S druge strane znamo da je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso u jednoj TV emisiji iznijela tvrdnju o postojanju tužilačke i pravosudne mafije te da ovakve pojave razaraju povjerenje građana. Stoga tražim da mi se dostavi odgovor do naredne sjednice- kaže Krišto.
Zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar, kazao je da je u pitanju osjetljiva tematika i da će Ministarstvo sigurnosti u okviru svojih nadležnosti odgovoriti na pitanje koje je postavila Krišto.

10:26  Poslanik SBB-a Mirsad Đonlagić ukazao je na problem visokog obrazovanja u BiH, koji je bitan segment za razvoj svakog društva.

psbih3

Mirsad Đonlagić: Nemamo dobro obrazovanje

- Svjedoci smo da nemamo dobro obrazovanje i da ono tone sve dublje i dublje iz dana u dan. Šta Ministarstvo civilnih poslova BiH čini da se taj ambijent promijeni i da se stvore pretpostavke za iskorak ka boljim standardima- kaže Đonlagić.

10:15 Za razliku od prethodnih sjednica, poslanici SNSD-a ostali su u skupštinskoj sali i prisustvuju sjednici. U toku je postavljanje poslaničkih pitanja članovima Vijeća ministara BiH.

10:02 Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Pred poslanicima će se naći Zakon o izmjeni Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku, koji su u parlamentarnu proceduru uputili delegati Kluba srpskog naroda.

Prethodno je, podsjetimo, Dom naroda na sjednici održanoj 5. marta usvojio pomenutu izmjenu zakona odnosno član 202 zakona, koji se odnosi na finansiranje terorističkih aktivnosti. Na ovaj način je naša zemlja ispunile uvjete koje je pred nju postavio Komitet stručnjaka Vijeća Evrope (MONEYVAL) i neće dospjeti na sivu niti na crnu listu.

Osim toga, poslanici bi trebali raspravljati o Prijedlogu rezolucije o Sutorini, čiji je predlagač Denis Bećirović, poslanik SDP-a, kojom se ocjenjuje neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala trajno ostati u sastavu Crne Gore.

Podsjetimo, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma organizirala je javnu raspravu o statusu Sutorine na kojoj je uglavnom preovladao stav stručnjaka da BiH ima sve argumente da dobije Sutorinu i da o tome konačnu riječ treba dati Međunarodni sud pravde. 

Dnevnim redom današnje sjednice predviđen je izbog članova zajedničkih komisija oba doma Parlamenta BiH iz Predstavničkog doma te imenivanje članova delegacija Parlamenta BiH iz Predstavničkog doma.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.