BIH

Veliki broj klizišta na području Tuzlanskog kantona, situacija teška

Zbog obrušavanja zemljišta otežan saobraćaj

Autor:Fena

11.3.2015

Stanje na području općine Čelić u protekla 24 sata je teško zbog problema s klizištima koja ugrožavaju lokalne puteve, a što je određenom broju porodica presjeklo putnu komunikaciju.

Situacija je i dalje veoma teška u Mjesnoj zajednici Drijenča gdje je prilaz naseljima Perivoj i Brčine potpuno onemogućen obrušavanjem velikih količina zemlje na lokalni put.

Dodatno otežava situaciju to što se radi o stanovništvu visoke starosne dobi i potrebom za liječničkim intervencijama.

Također, lokalni put Šibošnica-Drijenča-Obodnica-Tuzla na nekoliko mjesta je totalno uništen aktiviranjem klizišta te se saobraća uz poteškoće.

Komunikacija regionalnim putem Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla i Čelić-Šibošnica-Humci-Previle-Tuzla i dalje je izuzetno otežana.

Sa terena pristižu informacije o aktiviranju starog klizišta u naselju Muratovići, Mjesna zajednica Donji Humci, koje ugrožava dva stambena objekta, a situacija je veoma zabrinjavajuća u naselju Mahale, u Mjesnoj zajednici Čelić, gdje klizište ugrožava dva stambena objekta i lokalni put.

Jedinice civilne zaštite prate situaciju na terenu posebno stambenih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini klizišta i erozivnih riječnih korita.

Na području općine Doboj Istok u protekla 24 sata evidentirano je aktiviranje starog klizišta na području Mjesne zajednice Klokotnica u naselju Dizdari-Bradare.

Klizište ugrožava lokalnu putnu komunikaciju i nekoliko stambenih objekata u zoni klizišta.

Na sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica koja je održana u utorak, 10. marta, donesena je Odluka o proglašenju stanja neposredne opasnosti od klizišta na području općine Gračanica.

Putna komunikacija Doborovci-Džakule-Prijeko Brdo je uslijed aktiviranja klizišta u potpunosti u prekidu.

Saobraćaj za Mjesnu zajednicu Džakule, Doborovci, Prijeko Brdo i Buk se odvija alternativnim pravcima.

U protekla 24 sata prijavljeno je aktiviranje tri klizišta na području Mjesne zajednice Stjepan Polje koja ugrožavaju tri stambena i jedan privredni objekat.

Na području općine Gradačac u protekla 24 sata prijavljeno je aktiviranje tri nova klizišta i to na području mjesnih zajednica Požarike i Međiđa Srednja gdje su ugroženi stambeni objekti.

U općini Srebrenik u protekla 24 sata prijavljeno je jedno klizište u Špionici, mjesto Radići gde je klizište prekinulo putnu komunikaciju u dužini od 35 metara.

Put za to mjesno područje je blokiran i neprohodan za motorna vozila, stoji u izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.