BIH

KCUS: Na etičku liniju za osam mjeseci stiglo 15 nepotpunih prijava

Nije ostvarena dvosmjerna komunikacija između prijavitelja i istražitelja

Fena

11.3.2015

Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) saopćio je danas da anonimne prijave dosad pristigle na njihov sistem za prijavu nepravilnosti nije pratila dvosmjerna komunikacija prijavitelja s istražiteljima zbog čega pojedine predmete nije bilo moguće obraditi.

Rukovoditeljica Sektora općih, pravnih i kadrovskih poslova KCUS-a Lejla Dumanjić kazala je na pres-konferenciji da je KCUS putem sistema za prijavu nepravilnosti - "Etička linija" od jula prošle do februara ove godine zaprimio 15 prijava.

- Uočeno je da nije ostvarena dvosmjerna komunikacija istražitelja, odnosno zaposlenika koji obrađuju "Etičku liniju" i podnositelja prijave. Svaki put je istražitelj KCUS-a koji radi na toj liniji pokušao uspostaviti kontakt što je i evidentirano u sistemu, ali nije bilo povratne informacije - kazala je.

Navodi da građani i uposlenici KCUS-a možda ipak nisu dovoljno informirani o mogućnosti prijave nepravilnosti putem etičke linije.

Nadležni u KCUS-u angažirani na "Etičkoj liniji" pokušavali su, kako je kazano, kontaktirali s prijaviteljima, ali „prijavitelji nikad nisu dostavili odgovor, a bez odgovora i direktne komunikacije pojedini predmeti se nisu mogli ni obraditi“.

- Građani i uposlenici KCUS-a zainteresirani za korištenje "Etičke linije" treba da pročitaju uputstvo za popunjavanje prijave, da ne zaborave svoj pin kod i da surađuju s istražiteljima. Apeliramo na građane koji sumnjaju na nepravilnosti da koriste etičku liniju i surađuju s istražiteljima jer su sve prijave anonimne - kazala je.

Anonimne prijave pristigle u spomenutom periodu na "Etičku liniju" KCUS-a odnose se na personalne i nepravilnosti u zapošljavanju, nanošenje štete instituciji, zloupotrebu položaja, te na koruptivne radnje.

Etička linija uspostavljena je u namjeri da se ukaže na nepravilnosti i zloupotrebu pozicije bilo kojeg pojedinca u tom kolektivu, urađena je uz tehničku asistenciju Net Consultinga iz Sarajeva, a dostupna je na web stranici KCUS-a kcus.ba uz detaljno uputstvo za upotrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.