BIH

U Sud BiH nije stigao prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora uhapšenim u akciji "Beneluks"

Pet osoba optuženo za terorizam

Autor:S. D. /Dž. Č.

15.3.2015

U Sud BiH jutros do 10 sati nije stigao prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora za petoricu uhapšenih u  međunarodnoj policijskoj akciji kodnog naziva  "Beneluks", potvrđeno je "Dnevnom avazu" u Sudu BiH.

Uhapšeni su jučer iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predati u nadležnost Tužilaštva BiH, a očekivalo se da bi, s obzirom da se osumnjičeni terete za terorizam, prijedlog za pritvor Sudu mogao biti upućen danas. No, u Sudu nisu mogli kazati hoće li eventualni prijedlog stići danas, te ukoliko stigne hoće li za danas ili sutra biti zakazano ročište .

Ovaj slučaj je aktuelan od petka, kada je SIPA saopćila da je u akciji nazvanoj "Beneluks", koja se provodi s policijskim organima Holandije i Švedske, uhapšeno pet osoba. Uhapšeni, od kojih je jedan Šveđanin, kako je navedeno, osumnjičeni su da su, po narudžbi, na području BiH izradili eksplozivnu napravu koja je trebala da bude korištena za izvršenje terorističkog akta u Skandinaviji. Međutim, prema švedskoj policiji koja je učestvovala u akciji, bomba nije namijenjena terorističkom napadu. Prema njima, bombu su naručile bande.

Podsjećamo, u akciji su uhapšeni Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo, sva trojica državljani BiH, Osman Abdel Selam, državljanin Švedske arapskog porijekla. Peti uhapšeni je Željko Malenica, kako saznaje "Avaz" od bliskih izvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.