BIH

Radnicima "Aide" povećanje plaća skupštinskim poslanicima razlog više za proteste

Najavili štrajk glađu pred sjedištem kantonalne Vlade

Autor:M. Ah.

15.3.2015

Dok poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona povećavaju svoje plaće i paušale u visini od 20 posto, radnici Tvornice obuće "Aida" od sutra, 16. marta, svaki dan će protestirati glađu pred sjedištem kantonalne Vlade.

Radnici su ogorčeni na sve veću pohlepu kantonalne vlasti za novcem i ignoriranjem radnika koji su gladni i nemaju mjesečne plaće ni marke za život, kao i ignoriranje radničkih zahtjeva koji su, kako kažu, po zakonu godinama trebali biti redovno ispunjavani.

- Oni više nemaju ni srama ni stida ni kod naroda ni kod Boga. Toliko ih je pohlepa za novcem obuzela da su postali slijepi i ne vide sve veći jad i bijedu oko sebe, ne samo u našem kantonu, nego u cijeloj BiH. Nemaju novca da radnike riješe uvezivanjem 18 godina radnog staža, a imaju da sebi povećaju plaće i paušale za nerad. Godinama se borimo za svoja osnovna radnička prava koja su po zakonu bez problema trebala biti ispunjena. Radnički zahtjevi se ne rješavaju godinama, a svoje zahtjeve riješe u roku od 24 sata - ogorčena je Edina Aličić, predsjednica Sindikata radnika "Aide" Tuza.

Istaknula je da je Senad Alić nepunih mjesec dana predsjednik kantonalne Skupštine, te se pita, kao i svi radnici, a i građani, kako kaže, šta je to on i njegovi sljedbenici uradili za nepunih mjesec dana da bi imao enormnu plaću od 6.000 maraka?

- Činjenica je da nisu uradili ništa. Povećane su im plaće i paušali za ništa. Ovo je još jedan razlog više da od sutra svaki dan protestujemo pred Vladom TK-a. Na proteste smo se odlučili zbog toga što su novi premijer Bego Gutić i njegovi mnistri bili ponudili da će do kraja ove godine uvezati radni staž samo za 75 radnika. Ostalim radnicima povezali bi samo osam mjeseci, a i to, ako firma ode u stečaj. Nismo i nećemo na to nikad pristati. Samo tražimo da nam se uveže svih 18 godina radnog staža i da ih više naše oči nikad ne vide. Kad mogu povećavati plate i paušale ni za što, mogu i nama uvezati radni staž koji smo pošteno  zaradili. Nastavit ćemo svoju borbu za radnička prava, ako treba do zadnjeg dana života - podvukla je Edina.

Radnici Tvornice obuće "Aida" će se sutra u 10 sati okupiti u tvornici, a zatim krenuti pred sjedište Vlade TK-a.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.