BIH

Papić: Koalicija SDA, HDZ i DF neće dugo trajati

Ugledni intelektualac o novoj vlasti

Redakcija

15.3.2015

Smatram da previše pažnje posvećujemo političkim i politikantskim igrama, dok suštinske teme potpuno ostaju po strani. Kakvi god da budu kadrovski rasporedi i raspodjele moći, mislim da se ništa bitno neće promijeniti, upozorio je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Žarko Papić.

Konačno je dogovoreno formiranje izvršne vlasti u FBiH. Prema Vašem mišljenju, jesu li resori fer raspoređeni?

- Kao prvo, ja mislim da mi nismo dobili Vladu FBiH, već raspodjelu moći i kadrova po ministarstvima. Nešto slično će se desiti i sa Vijećem ministara BiH. S druge strane, smatram da previše pažnje posvećujemo političkim i politikantskim igrama, dok suštinske teme potpuno ostaju po strani. Kakvi god da budu kadrovski rasporedi i raspodjele moći, mislim da se ništa bitno neće promijeniti. 

Ono što se meni čini interesantnim jeste činjenica da su se vodeći političari prije nekoliko mjeseci za par dana sklopili koalicioni sporazum, koji je u sebi sadržavao i neke elemente programa, a zatim im je trebalo četiri, pet mjeseci da raspodjele moć, odnosno ministarstva. To govori da se definitivno ništa nije promijenilo. Partije funkcionišu kao interesne organizacije, a ne političke. Rezultat kartelskog funkcionisanja je pretrpana javna uprava, javni sektor.

Uključujući i javne kompanije, u javnom sektoru imamo oko 240.000 zaposlenih. To je trećina od ukupne zaposlenosti. To znači da dva čovjeka u realnom sektoru finansiraju jednog  u javnom sektoru. Te probleme niko ne otvara. 

Hoće li ova koalicija dočekati kraj mandata?

- Otvoreno govoreći, sumnjam da će ova kolaicija dugo trajati, uzimajući u obzir veoma velike programske razlike između, na primjer, SDA i HDZ BiH. DF je tu, uslovno rečeno, nova i volio bih da ne ponovi greške starih partija, tačnije da ne uđe u varijantu dijeljenja moći kako se ona dijelila od rata pa do danas. 

Zaista je teško biti optimista da će ova koalicija trajati dugo, posebno kada se 2016. godine, kako najavljuje HDZ BiH, otvori problem ustavnih promjena. Ponovo će se sudarati na velikim ideološkim, konceptualnim i ustavnim temama, a ponovo će po strani ostajati nezaposlenost. U BiH 63 posto mladih je nezaposleno. U svjetskim razmjerama od BiH gore su samo Gaza i Zapadna obala. Na tim stvarima se očigledno neće raditi kako bi trebalo. 

Stoga, ne mislim da smo srećne ruke. Najbolje bi bilo što prije mijenjati Izborni zakon i omogućiti vanredne izbore.

Dakle, niste ubijeđeni u funkcionalnost novoformirane vlasti? 

- Apsolutno nisam optimista. Mi imamo iskustva sa neprincipijelnim koalicijama, koje nisu zasnovane na programu, već na podjeli moći i interesa. U toj konstalaciji odnosa, kad - tad će doći do konflikta i raspada koalicija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.