BIH

Mesihović-Dinarević: Početak 2015. upisan zlatnim slovima u historiju Pedijatrijske klinike

Šefica klinike smatra da je stručni kadar osposobljen za rad u svim segmentima

Fena

15.3.2015

Za Pedijatrijsku kliniku Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) ova kalendarska godina počela je pozitivno iz više razloga, a sudeći po planovima tako će biti i u periodu koji slijedi.

Šefica Pedijatrijske klinike KCUS-a Senka Mesihović-Dinarević kaže Feni da je u januaru ove godine operirana beba iz Nove Bile koja je imala kompliciranu urođenu srčanu anomaliju. Operaciju je uradio kardiohirurg Edin Omerbašić iz Centra za srce, a sedmog postoperativnog dana beba je otpuštena kući.


Podsjeća da se, u periodu prije rata u BiH, zahvati te vrste nisu radili kod nas, a pacijenti su bili upućivani u Beograd ili Ljubljanu.

"Takve komplicirane srčane anomalije trenutno se u regiji, osim u BiH, rade još samo u dva centra", kazala je.

Šefica Mesihović-Dinarević naglašava da je mr. dr. Mirza Halimić uspješno, putem katetera zatvorio defekt između dvije pretkomore djevojčici od 14 godina.

"Oba ta zahvata mnogo znače za naše pacijente. Oni mogu biti operirani u svojoj državi, ne moraju biti izmješteni u inozemstvo. To je velika ušteda za zdravstvo, a ogromna dobit za djecu i njihove roditelje", kazala je.

U ovoj godini urađena je i autologna transplantacija matičnih ćelija kod djevojčice koja je imala hematoonkološko oboljenje. Zahvat je urađen na Odjelu za hematoonkologiju Pedijatrijske klinike KCUS-a. Te matične ćelije dobivene su transfuzijom krvi, uz asistenciju stručnjaka Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, a sudjelovao je interdisciplinarni medicinski tim.

Pacijentica se dobro oporavlja a taj zahvat urađen je pod supervizijom šefa Odjela za hematoonkologiju Kliničkog centra u Ljubljani prof.dr. Jazbeca s kojima ovdašnji stručnjaci godinama surađuju.

"Autologna transplantacija matičnih ćelija u inozemstvu košta oko 200.000 eura. Očekujemo da godišnje bude tretirano troje do četvero djece tako da će uštede biti velike. Već imamo jedno, odnosno dvoje djece koji su potencijalni kandidati za autolognu transplantaciju matičnih ćelija", kaže ona.

Mesihović-Dinarević smatra da je ovdašnji kadar osposobljen za rad u segmentu kardiologije i hematoonkologije, ali i u drugim oblastima poput gastroenterologije, nefrologije, neonatologije, intenzivnih njega (pedijatrije i neonatalne), pulmologije, neuropedijatrije, endokrinologije.......

Za projekt "Roditeljska kuća", koji se realizira na inicijativu roditelja djece oboljele od malignih oboljenja prof. dr. Mesihović-Dinarević kaže da je izuzetno pohvalan i omogućit će djeci da u tim teškim trenucima budu uz roditelje i/li bliske srodnike i tako bolest lakše prevladaju.

Ipak, kako kaže, oni moraju misliti na svu djecu. S tim u vezi precizira da je u toku izrada glavnog projekta paviljona za majke pratilje. Idejni projekt za to dobili su još 2007. godine, donacija arhitekte Seada Gološa.

"U tom paviljonu za majke pratilje bila bi smještena djeca svih odjeljenja Pedijatrijske klinike, uz igraonicu. Novo je da će tu biti i regionalni evropski centar za djecu s poremećajem u rastu i razvoju", kaže ona.

U izgradnji paviljona za majke pratilje znatnu pomoć imaju od USAID-a, a očekuju je i od Turske razvojne agencije (TIKA), koja je pomogla i u rekonstrukciji zgrade Pedijatrijske klinike.

I za zgradu dječije hirurgije, preko puta Pedijatrijske klinike, završen je idejni projekt. U planu je izrada glavnog projekta. Predviđeno je da zgrada dječije hirurgije bude pod istim krovom i toplim hodnikom povezana sa zgradom Pedijatrijske klinike.

"Zgradama Ginekološko-akušerske klinike i Pedijatrijske klinike (koje su u funkciji nekoliko godine) te osposobljavanjem zgrade dječije hirurgije i izgradnjom paviljona za majke pratilje bio bi zaokružen tzv. centar za majku i dijete. Zajedno sa zgradom Srednje medicinske škole (koja je u blizini) činit će jednu cjelinu koja je potrebna svakoj državi. Stvorili smo sve preduvjete za izgradnju spomenutih objekata, imamo kadar i opremu te se nadam se da će to ubrzo biti završeno", kazala je.

Početkom ove kalendarske godine organiziran je i Dan otvorenih vrata Pedijatrijske klinike. Taj događaj je rezultat sastanka rukovodstva te klinike s predstavnicima udruženja roditelja djece koja su oboljela od cistične fibroze, astme, dijabetesa kao i djece koja su imala operaciju na srcu.

"Smatramo da je u izlječenju djeteta, uz stručnjake, veoma važna i uloga obitelji. Stoga su za Dan Pedijatrijske klinike djeca obišla kliniku, primile su ih mlade doktorice, napravile preglede i popričale s roditeljima. Mislim da će taj događaj prerasti u tradiciju", kaže Mesihović-Dinarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.