BIH

Položeno cvijeće na mjesto gdje je izvršen atentat na Jozu Leutara

SARAJEVO Obilježena 16. godišnjica stradanja

E.T.

16.3.2015

Polaganjem cvijeća na mjesto atentata, u Alipašinoj ulici, nedaleko od zgrade Vlade Federacije BiH, danas je obilježena 16. godišnjica stradanja Joze Leutara, zamjenika ministra Federalnog MUP-a.

Cvijeće su položili članovi porodice, sin Ivica Leutar, sestra Mara Jozić, te delegacije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije.

Ivica Leutar je pozvao institucije vlasti, da nakon, kako je kazao, ovoliko godina makar pokušaju rasvijetliti ubistvo njegovog oca i pronaći ubice te da im ne dozvole da slobodno hodaju ulicama.

- Nedavno se pojavila i konstrukcija, upravo taj vremenski vakum uzrokuje da se događaju takve konstrukcije. Molim i policiju i sudstvo, ovo poštenih ljudi još koliko ima, da ne dozvole da se to događa u budućnosti. I, pozdravljam i odluku Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, što je dao na uvid javnosti šta se događa i šta se zna događati – kazao je Leutar.

Na pitanje novinara vjeruje li da će ikada pravda biti zadovoljena, odnosno da će ubice njegovog oca biti pronađene, Leutar je kazao:

- Svi mi znamo ko to preusmjerava i ko obustavlja tu istragu! Treba krenuti od kraja i vrlo brzo će se doći do onih koji su to učinili.  

Sestra pokojnog Joze Leutara,  Mara Jozić, kroz suze je izustila nekoliko riječi.

- Moj brat je bio pošten čovjek, nije bi podmitljiv i potkupljiv i nije prodavao svoj potpis – kratko je kazala sestra ubijenog zamjenika ministra Federalnog MUP-a.

Na Jozu Leutara na današnji dan 1999. godine izvršen je atentat, tako što je pod njegov službeni automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Leutar je preminuo 12 dana kasnije, a ni 16 godina od atentata počinioci i nalogodavci nisu pronađeni.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.