BIH

Premijer Gutić napustio zgradu Vlade TK, radnici "Aide" otišli kućama, za sutra najavljeno novo okupljanje

Nastavak borbe za svoja prava

M. Ahmedić

16.3.2015

14:15 Radnici Tvornice obuće "Aida" iz sva tri pogona Tuzle, Lukavca i Dubokog potoka nakon dolaska u porostorije tvornice i dogovora sa predstavnicima sindilata su se razišli kućama.

- Sve vrijeme Gutic je bio u zgradi Vlade. Nije smogao volje i snage da izađe i obrati se gladnom narodu, nego je pobjegao, kao i svi dosadasnji premijeri što su bježali. Scenario se ponavlja. Sada smo se sa svim radnicima dogovorili da ujutro ponovo u 10 sati nastavljamo sa protestima. Ukoliko ne dođe do dogovora sa vlastima postoji mogućnost da ispred vlade dignemo šatorsko naselje - kazao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika "Aide". 

hasan-uzicanin-aida

Hasan Užičanin  (Foto: M. Ahmedić)

14:01 Radnici su upravo stigli ispred prostorija tvornice "Aide".

radnici-aide-ispred-tvornice

 Radnici su upravo stigli ispred prostorija tvornice "Aide" (Foto: M. Ahmedić)

13:37  Pošto je premijer Gutić otišao zgrade Vlade, radnici su se uputili prema prostorijama tvornice.

13:19 Upravo je premijer TK Bego Gutić izaša iz zgrade Vlade, te su radnici nakratko nagrnuli na obruč koji je policija napravila oko zgrade kako bi spriječili njegovo odlazak. Međutim policija je uspijela spriječiti radnike u njihovoj nakani, te je premijer Gutić otišao. 

12:30 Radnicima "Aide ponuđen sastanak sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Srđanom Mićanovićem, ali su to radnici odbili i zahtijevali su da im se omogući sastanak sa premijerom Gutićem.

- Iz vlade su nam ponudili da nas primi ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, ali mi na to nismo pristali zato što je svaki naš sastanak sa ministrima propao. Tražil smo sastanak samo sa premijerom Gutićem. Upravo smo dobili informaciju da nas Gutić ne može primiti. Očigledno je da oni nemaju volje za nas, te dovoljno govori koliko smo im bitni. Vidjet ćemo šta ćemo dalje i koliko dugo ćemo ovjde ostati - kazao je zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice "Aida" Hasan Užičanin.

11:59 Radnici neprestano trube i uzvikuju "Lopovi, lopovi" i "Hoćemo staž".

11:53 Radnici "Aide" su sve više i više nemirni pred sjedništem Vlade TK gdje uzvikuju "Lopovi, lopovi Bego SDA izlazite napolje".

Radnice "Aide" sve teže podnose ovu tešku situaciju gdje im ne preostaje ništa sem plača, jedna pije tablete za smirenje i srce, a druga koristi pumpicu. Radnicu Miru Gavranović koja je koristila pumpicu u međuvremenu odvezla Hitna zbog naglog povišenog krvnog pritiska.

- Prije mi je trebala samo jedna pumpica, a sa ovom bahatom vlašću mi reba pet. Vidite šta rade s nas, žive nas ubijaju. Oni su tihe ubice - kazala je Gavranović.

mira-gavranovic-radnica-iade

Mira Gavranović: Radnica Tvornice obuće "Aida"

Dok Azra Hodžić kroz suze govori kako su joj danas isključili struju jer nema šta da jede, a kamo li da plati račun za struju.

- Samohrana sam majka koja izdržava dvije kćerke, tri mjeseca ni marke nemam ni od kuda, pa kako ljudi da se živi. Oni sebi povećavaju plaće i paušale, a mi nemamo ni za komada hljeba. Pa dokle ovako, ovo je da se čovjek ubije - kazala je Hodžić.

azra-hodzic-radnica-aide

Azra Hodžić: Radnica Tvornice obuće "Aida"

Veliki broj policije osigurava zgradu Vlade.

10:34 - Radnici „Aide“ su stigli pred sjedište Vlade gdje kroz proteste ponovo iskazuju svoje nezadovoljsvo zbog neispunjavanja njihovih dugogodišnjih zahtjeva.

„Nećemo odustati i svaki dan ćemo ovdje dolaziti, sad nam je osnovni cilj da nam uvežu 18 godina radnog staža, bez toga mi ih nećemo pustiti na miru. Kako god oni mogu povećavati sebi plaće i paušale u Skupštini TK, mogu riješiti i ove jadne, gladne radnike“, kazala je Aličić.

Podršku radnicima „Aide“ pružili su i radnici „Dite“ i „Livnice“, te su i oni stigli pred sjedište Vlade.

Radnici Tvornice obuće "Aida" iz sva tri pogona Tuzle, Lukavca i Dubokog potoka, okupit će se u 10 sati u prostorijama tvornice odakle će krenuti na proteste pred sjedište Vlade TK-a.

Razlog ponovnom izlasku radnika na ulicu jeste neispunjavanje radničkih zahtjeva od kojih je osnovni neuvezivanje 18 godina radnog staža.

- Mi smo kazali kantonalnoj Vladi i svima da nećemo odustati od svojih zahtjeva, a posebno od uvezivanja radnog staža svim radnicima "Aide", kojih je 316. Od danas svaki dan ćemo protestovati sve dok ne riješe naše dugogodišnje probleme. Borit ćemo se dokle god ima života u nama, drugo nam ništa više nije preostalo. Upravo se okupljamo u tvornici, a zatim ćemo u 10 sati krenuti pred sjedište Vlade TK-a - kazala je Edina Aličić, predsjednica sindikata radnika Tvornice obuće "Aida" Tuzla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.