BIH

Protest iz "Alumine": Hypo banka sa računa "skinula"140.395,57 eura

Saopštenje firme iz Zvornika

Autor:Fena

17.3.2015

Iz kompanije „Alumina“ Zvornik saopćeno je da je Hypo Alpe-Adria-Bank AD Banja Luka, prinudnim putem podnošenjem mjenice, s transakcionog računa ovog privrednog društva danas „skinula“ 140.395,57 eura, a po osnovu jemstva privrednog društva „Alumina“ d.o.o., po kreditu Fabrike glinice „Birač“ AD u stečaju.

Novac je „skinut“, kako tvrde iz „Alumine“ na osnovu obračunatih zateznih kamata „bez pravnog osnova“.

- I pored upozorenja stečajnog upravnika Fabrike glinice “Birač” AD u stečaju, navedena mjenica je podnijeta na naplatu bez pravnog osnova - stoji u saopćenju.

Nakon otvaranja stečaja u Fabrici glinice „Birač“, u aprilu 2013. godine, „Alumina“ je, kako se dodaje, preuzela da izvrši obavezu plaćanja duga „Birča“ iz 2003. godine, za koji je „Alumina“ bila jemac u cjelokupnom iznosu od 1,8 miliona KM, kroz plaćanje u 18 mjesečnih rata.

- "Alumina“ je u potpunosti izmirila taj dug, da bi nakon toga Hypo Alpe-Adria-Bank, bez pravnog osnova, obračunala zatezne kamate i nezakonito iskoristila mjenicu kao instrument obezbjeđenja plaćanja - navodi se u saopćenju iz ovog zvorničkog preduzeća.

- Teškom zloupotrebom položaja i aktiviranjem mjenice Hypo Alpe-Adria-Bank Banja Luka je na nezakonit način sebe kao povjerioca Fabrike glinice „Birač“ AD u stečaju stavila u povoljniji položaj u odnosu na ostale povjerioce i time nanijela štetu privrednom društvu „Alumina“ d.o.o – tvrdi se u saopćenju.

Novo privredno društvo bit će, navode, prinuđeno da naknadu štete prouzrokovane neosnovanim aktiviranjem mjenice, traži putem nadležnog suda podnešenjem tužbe.

- Zbog ovakvog besprizornog i neprofesionalnog postupka Hypo Alpe-Adria-Bank Banja Luka preporučujemo zaposlenima i našim poslovnim partnerima da ugase račune u ovoj banci, jer će privredno društvo „Alumina“ d.o.o. Zvornik obustaviti svako dalje poslovanje i saradnju s Hypo Alpe-Adria-Bank. O ovom postupku Hypo Alpe-Adria-Bank AD Banja Luka danas su obaviješteni Agencija za bankarstvo Republike Srpske i poslovni partneri privrednog društva „Alumina“ d.o.o. -  navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.