BIH

Goražde neće zaboraviti Srebrenicu

Zasađene prve sadnice u "Memorijalnoj šumi 8372"

Al. B.

19.3.2015

Sadnjom prvih sadnica na platou iznad sela Posestra Goražde je započelo izgradnju kompleksa „Memorijalna šuma 8372“, kojim će trajno čuvati sjećanja na genocid u Srebrenici. Izgradnju parka sa 8372 stabla jasena, kestena i smrče, koji simboliziraju svakog ubijenog muškarca, ženu i dijete u Srebrenici, u godini u kojoj se obilježava 20. godišnjica stradanja nekadašnje zaštićene zone UN-a, iniciralo je Goraždansko muftijstvo, a podržale sve lokalne institucije vlasti.

sadnja-1

- Nakon drugog svjetskog rata smo kazali - nikad više, ali na žalost svijet nije ništa naučio ni iz Srebrenice, kao što nije naučio ni iz Sirije, vjerovatno neće ni iz Iraka, Ukrajine i mnogih drugih područja. Mi nećemo zaboraviti. Mi ćemo se sjećati. Ova ideja, ipak, govori o životu. Ona ponovo pokreće naša nadanja da možemo ovdje zajednički živjeti, izgraditi domovinu koja će biti dovoljno prostrana, u kojoj će biti dovoljno mjesta za sve njene ljude, sve narode. Naravno, uz obavezu da kažemo još jednom: Nikad više nikome da se ne desi Srebrenica! – kazao je goraždanski muftija Remzija ef. Pitić.

remzija-ef-pitic

Remzija ef. Pitić: Izgradnja domovine dovoljno prostrane za sve

Uz predstavnike Goraždanskog muftijstva prve sadnice u okviru parka zasadili su i predstavnici BPK Goražde, Općina u njegovom sastavu i JP „Bosansko – podrinjske šume“, koje je uradilo idejno rješenje i koje će realizirati projekat. Direktor preduzeća, Kenan Kanlić pojašnjava da će kompleks sadržavati kapiju sa natpisom, klupe i prostor za održavanje sati historije. - Od ulaza će se napraviti staze koje će simbolizirati brojeve 8372, a u centru će biti simbol cvijeta Srebrenice sa 11 latica ruže, koja podsjeća na 11.7.1995. godine kada se desio genocid u Srebrenici – dodaje Kanlić.

Podršku projektu obećao je i premijer BPK Emir Oković. Planirano je da sadnja drveća u parku traje nekoliko godina, te da svaku sadnicu zasadi jedna osoba, kako bi što više ljudi učestvovalo u realizaciji projekta.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.