BIH

Osnovano Udruženje "Bosansko-kinesko prijateljstvo"

Poslovni most između dvije zemlje

A. Nu.

20.3.2015

Bosna i Hercegovina i Narodna Republika Kina 2. aprila u Parlamentarnoj skupštini BiH obilježit će 20. godišnjicu diplomatskih odnosa. Nadogradnju odnosa dodatno će biti učvršćena kroz Udruženje "Bosansko-kinesko prijateljstvo" koje je osnovano danas u Sarajevu.

Faruk Borić, predsjednik ovog Udruženja, na konferenciji za novinare, kazao je da bi ovo Udruženje trebalo doprinijeti produbljenju prijateljskih odnosa i kulturne razmjene te biti svojevrstan most za ostvarivanje saradnje BiH i Kine i na drugim poljima.

Borić je istakao i da već sada postoji potreba za produbljivanjem komunikacije sa zemljom koja je ekonomska velesila, koja ima 5.000 godina staru kulturu i civilizaciju. S toga je izrazio nadu da će jači prijateljski odnosi ove dvije zemlje doprinijeti jačanju ekonomskih odnosa te otvoriti vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije saradnje.

- Kina ove godine obilježava 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom i to je jedna od tačaka koje mogu biti ključne za saradnju dvije države koje su po mnogo čemu drugom krajnje različite - rekao je Borić.

Dong Čunfeng ambasador Kine u BiH, kazao je da je produbljivanje saradnje između ove dvije zemlje u svim oblastima sve intenzivnije.

- Ljudi sa zajedničkim ciljevima uvijek osjećaju bliže jedni drugima. Bez obzira što između BiH i Kine postoji ogromna geografska udaljenost, mora i planine nikada nisu bili prepreka za saradnju i prijateljstvo između ova dva naroda. Rezultat intenziviranja prijateljstva je uspostava ovog Udruženja, i  nadam se da će ono biti dobra platforma za komunikaciju dva naroda i da će ulijevati novu energiju i šansu za nevladinu komunikaciju između dvije zemlje - rekao je Čunfeng.

Udruženje za sada okuplja manji broj javnih ličnosti iz svijeta diplomatije, kulture i umjetnosti, ali otvoreno je za nove članove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.