BIH

Tešanj: Na 62 lokacije 2.000 volontera uklanjali otpad

Velika ekološka akcija

Autor:M. Čabrić

22.3.2015

 I ove godine početkom proljeća u Tešnju, Općina i KP "Rad" organiziraju ekološku akciju kojoj se iz godine u godinu pridružuje sve veći broj organizacija, udruženja ali i pojedinaca. Na 62 lokacije, uglavnom pored rijeka i puteva angažirano je 2.000 volontera, građana i članova raznih udruženja i nevladinih organizacija.

- Odazvali smo se i mi demobilisano borci. Posao ide dobro - kaže nam Emir Jusufović.

 Dio je ovo strateškog dokumenta "Tešanj, sredina ekološke svijesti, čistoće i reda", koji je usvojen prije osam godina s ciljem podizanja svijesti stanovništva o potrebi očuvanja čiste životne sredine.

-Tu su vatrogasci, izviđači, članovi ribolovnih i drugih udruženja, polaznici mekteba i brojni građani. Iz budžeta smo za ovu akciju izdvojili 5.500 KM i sigurno je da će sličnih akcija uskoro biti još-  kazao je Hamzalija Hojkurić, pomoćnik načelnika Općine Tešanj.

Ipak, još je mnogo nesavjesnih građana koji otpad odlažu na divlje deponije ili ga nasumično ostavljaju pored puta.

- Krčimo i čistimo gore od Tešnja do Tešanjke. Svake godine zateknemo mnogo smeća koji građani odbacuju nepropisno.  Pozivamo još jednom građane da ne bacaju smeće na mjesta koja nisu prikladna i određena za to-kaže Nail Softić, učesnik akcije.

Da bi se zabilježili bolji rezultati sve je više zagovornika ideje da se, uz edukacije i organiziranje akcija čišćenja, nakon osam godina, posegne i za sankcijama prema neodgovornim građanima.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.