BIH

Sutra nastavak suđenja Huseinu Bosniću Bilalu za terorističke aktivnosti

Ispituju se još dva svjedoka optužbe

Fena

24.3.2015

Ispitivanjem dva svjedoka optužbe sutra će u Sudu Bosne i Hercegovine biti nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću Bilalu (1972.) iz Bužima, optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranjem terorističke grupe

Bit će saslušana dva svjedoka koja se nisu pojavila u nastavku suđenja 4. marta, sa objašnjenjem da nisu dobili službeni poziv.

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.

Optužnicom, koja je pročitana na ročištu 11. februara, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, organizirane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Bosnić je, navodi se u optužnici, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike takozvane selefijske zajednice, kao i putem Youtube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice za regrutovanje u terorističku grupu ISIL.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.