BIH

Šestomjesečna beba donesena mrtva u Dom zdravlja "Saraj polje"

"Avazovom" portalu povrđeno u Operativnom centru MUP-a

Autor:A. UZUNOVIĆ

24.3.2015

Šestomjesečna beba romske nacionalnosti preminula je jučer ujutro u porodičnoj kući, nakon čega su je roditelji odnijeli u Dom zdravlja "Saraj polje" gdje su doktori mogli samo konstatovati smrt, saznaje "Avazov" portal.

"Oko 7:35 u 'Saraj Polje' dovezena je šestomjesečna H.Š., a na tijelu nema tragova nasilja“, potvrdili su u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo.

Kako nam je kazala direktorica JU Doma zdravlja KS Dženana Tanović, beba je dovezena bez znakova života, te su, u skladu s procedurom, odmah obavijestili policiju.

Saznajemo, roditelji su ispričali kako su bebu u ponedjeljak uvečer odvezli u Hitnu pomoć gdje je utvrđena dehidracija, a tamo su je, nakon tretmana, pustili kući.

Direktorica Hitne pomoći Sena Softić-Taljanović objasnila je da se radi o bebi koja je osoblju u Hitnoj poznata od ranije zbog problema sa bronhitisom, ali da se ponedjeljak uvečer javila zbog proljeva i povraćanja.

sena-softic-taljanovic

Softić-Taljanović: Simptomi nisu upućivali na to da je potrebna hospitalizacija

"Doktorica specijalista je, nakon pregleda, dala upute da se dijete cijelu noć poji kako ne bi dehidriralo. Mislim da je tetka pojila dijete do četiri ujutro kada je zaspala. Probudila se oko šest sati i zatekla modro dijete", kazala je Softić-Taljanović.

Ona ističe da je uzrok smrti nepoznat, te će odluku o tome donijeti sudski vještak.

Napominje da je doktorica koja je pregledala bebu kompetentna, ima višedecenijsko iskustvo rada kao pedijatar, te je izuzetno potrešena smrću bebe. 

"Dijete nije djelovalo životno ugroženo, a terapija u Hitnoj pomoći bila je adekvatna za simptome koje je beba pokazivala, drugim riječima, stanje u kojem je dijete bilo nije upućivalo na to da je potrebna hospitalizacija", kazala je Softić-Taljanović.

Ističe da je osoblje Hitne pomoći predhodno bebu upućivalo na Pedijatrijsku kliniku kada je imala problema sa disanjem. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.