BIH

Tauber: Fočak je samo izvršilac napada, iza njega stoji još neko ko me je želio ubiti

Istaknuti član Jevrejske zajednice Sarajevo poručio

A. Du.

25.3.2015

Jevrejska opština Sarajevo danas je povodom napada na istaknutog člana Jevrejske zajednice Sarajevo Elija Taubera organizirala konferenciju za novinare na kojoj su se, pored Taubera, obratili i predsjednik te zajednice Jakob Finci, te portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) Irfan Nefić.

Govoreći o napadu, Tauber je izjavio kako smatra da je Ahmed Fočak samo izvršilac napada, te da "iza njega stoji još neko ko mu je pomogao da organizira ovaj atak na mene".

- Zahtijevam od organa gonjenja da pomno ispitaju sve osobe koje su povezane sa mojim napadačem i da istragu vode ozbiljno kako bi se priveli pravdi svi oni koji su učestvovali u pokušaju mog ubistva - kazao je Tauber.

Potcrtao je da se iz izjave policije stiče utisak da se "mi nalazimo u nekim nerazriješenim imovinskim odnosima, što je sasvim netačna interpretacija moje izjave, te da je to uzrok napada i pokušaja ubistva".

Također, naveo je da ga ovaj napad neće zaustaviti da i dalje bude aktivni član našeg društva.

Finci je kazao da je ovaj napad izazvao šok u Jevrejskoj zajednici, i to u periodu kada Jevrejska opština Sarajevo obilježava 450. godišnjicu postojanja.

Nefić je rekao kako je MUP KS podueo sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog djela.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.