BIH

Tešanj: Najtraženija zanimanja medicinske struke

Održan Drugi sajam srednjih škola i fakulteta

Autor:M. Čabrić

27.3.2015

U okviru kulturno-sportske manifestacije "Tešanjsko proljeće“ u ovom gradu je održan Drugi sajam srednjih škola i fakulteta. Predstavilo se više od 20 srednjih škola, fakulteta, edukativnih centara i institucija kojima je cilj da se upisna i obrazovna politika, kada je riječ o profiliranju kadrova, usklade s potrebama tržišta.

Neusklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada u našoj zemlji problem nezaposlenosti čini još težim.

Iako Tešanj slovi za sredinu s razvijenom privrednom i poduzetništvom među blizu 8.000 onezaposlenih je i oko 300 osoba s fakultetskom diplomom. Mladi, uz konsultacije s roditeljima i nastavnicima pokušavaju odabrati zanimanje koje će biti konkurentno na tržištu.

-Došli smo ovdje da vidimo šta se nudi, da i mi možemo odabrati zanimanje koje će nam omogućiti siguran posao ovdje ili negdje vani - kaže  Mateo Duvnjak  iz SMŠ "Stjepan Radić“, Usora.

mateo

Duvnjak: Odabrati zanimanje koje će nam omogućiti siguran posao ovdje ili negdje vani

Najtraženija na tržištu EU su zanimanja medicinske struke.

-Sama činjenica da naša zemlja sa EU ima potpisan sporazum o zapošljavanju određenih profila zanimanja utiče i na izbor. Mladi u potrazi za hljebom upisuju Medicinsku školu da bi imali bolju budućnost i da bi imali posao – kaže Sanela Čamdžić iz  STŠ Tešanj.

sanela

Čamdžić:  Mladi u potrazi za hljebom upisuju Medicinsku školu da bi imali bolju budućnost

Zakon tržišta, s obzirom da se svaka edukacija plaća, nudi sve potrebno kako bi se mladi čovjek učinio konkurentnim na tržištu rada. Globalne državne strategije ni ovdje, nažalost, nema.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.