BIH

Sa 26 glasova potvrđeno imenovanje novog Vijeća ministara BiH

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

A. L./A. Nu.

31.3.2015

16:55 Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kazao je da u sigurnosnom sistemu radi više od deset godina na nivou BiH i smatra da u BiH imamo takvu sigurnost, stanje i situaciju koja ne može zadovoljiti potrebe građana.

- Građani žele bolju sigurnost i sigurnije okruženje. Prvo što ćemo uraditi, kada je u pitanju Ministarstvo sigurnosti, policijske i druge sigurnosne agencije na nivou BiH, jeste da ćemo izvršiti dodatnu depolitizaciju posebno menadžmenta, rukovodnih struktura u agencijama za provođenje zakona i da ojačamo princip odgovornosti. Prva novina kojom ću se pozabaviti jeste što ću predložiti Vijeću ministara da se svake godine utvrđuju strateški, sigurnosni prioriteti, koje će Minisatrstvo putem svojih agencija izvršavati- rekao je Mektić. 

U te strateške, sigurnosne prioritete, kaže on, uvrstiti ćemo nasilne ekstremističke pokrete u BiH bez obzira sa koje strane dolazili, a posebno ono što ima vezu sa terorizmom.

- Na drugom mjestu naći će se borba protiv korupcije, koja je veliki problem u  BiH i koja bukvalno podriva ekonomsku osnovicu države. Mi po pitanju ekonomskog razvoja bilo kojeg drugog ekonomskog segmenta, kad je u pitanju zapošljavanje, dolazak stranih investicija, ne možemo napraviti iskorak, ako se energično ne obračunamo sa korupcijom koja tjera kapital iz BiH. Zbog toga ću, insistirati da se otvore i definitivno razriješe krupne i političke afere koje imaju koruptivni karakter i krupne afere koje imaju za posljedicu podrivanje ekonomske osnovice BiH, a posebno koje imaju kriminalni karakter - naglasio je Mektić.

16:45 Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je netom nakon sjednice Predstavničkog doma, da će učiniti sve da ovo Vijeće ministara i Ministarstvo na čijem je čelu budu uspješni i odgovore svom zadatku.

- Kao ministar koji je ranije bio na čelu ovog Ministarstva, znam da je trenutno najvažnije pitanje evropskog puta BiH, ispunjavanje uslova i rad na certificiranju proizvoda za tržište EU, podrška domaćoj proizvodnji, povećanje konkurentnosti i lakoće poslovanja i ekonomskih sloboda- rekao je Šarović.

Komentirajući probleme s kojim se trenutno suočavaju proizvođači mlijeka u BiH, Šarović je rekao da kad je u pitanju poljoprivreda, mlijeko i mliječni proizvodi, da se oni najvećim dijelom nalaze na entitetima i kantonima te da ne postoji nadležnosti na nivou države.

- Naša obaveza je da zajedno u koordinaciji ispunimo uslove kako bi naši mljekari mogli da izvoze u EU. Nakon ulaska Hrvatske u EU mi smo izgubili značajno tržište i to je najveći problem. Pretpostavljam  da ste upoznati da je Komisija dala šest primjedbi koje BiH treba ispuniti da bi mogla da nastavi izvoz mlijeka u Hrvatsku i druge zemlje EU. Neki od tih uslova su ispunjeni, preostaju dva možda i najvažnija. To je uređenje zakonodavstva i Zakona o veterinarstvu- kaže Šarović.

16:30 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, rekao je da će prvih stotinu dana rada Vijeća ministara biti vezano za potvrđivanje programa rada Vijeća ministara i realizaciju svih programskih ciljeva i aktivnosti koje je naveo u svom ekspozeu.

- Odnosno to će biti iniciranje takvih aktivnosti, potom radni prijedlog budžeta institucija BiH, koji ćemo u jednoj vrlo brzoj proceduri uputiti u proceduru usvajanja kao i rad na svim onim aktivnostima koje spadaju u nadležnosti ministarstva koje čine Vijeće ministara BiH - rekao je Zvizdić. 

Zvizdić je kazao da dok ne bude imenovan generalni sekretar Vijeća ministara, ne može se govoriti o zaokruženom imenovanju koje je vezano za član 6 Zakona o Vijeću ministara, koji propisuje da bi pripadnik iz reda ostalih trebao biti uključen i u sastav Vijeća ministara ili da bude generalni sekretar.

Upitan kad će biti održana prva sjednica Vijeća ministara, Zvizdić je kazao "da će to sigurno biti u narednih par dana".

Prema njegovim riječima, prvi zadatak bit će izrada socio- ekonomske reformske agende uz sve druge prateće aktivnosti kao što je program rada Vijeća ministara, budžet institucija BiH, priprema za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te početak rada na definiranju efikasnijeg mehanizma koordinacije.

16:25 Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika, kazala je da se ta stranka deklarisala kao konstruktivna opozicija, koja će podržati sve konstruktivne prijedloge, ali ne i negativna rješenja.

- Smatramo da se parlamentarna većina, pri tome posebno mislim na stranke u FBiH u zadnje vrijeme, bavila rješavanjem matematičkih zadataka, što znači da su pregovarali isključivo o broju pozicija, rasporedu ministarstava i određenih resursa, a ne programom, kriterijima, a u konačnici kompetencijama predloženih ministara. S druge strane, vidimo da se država nikad nije nalazila u goroj situaciji uključujući i privrednu klimu, investicije, socijalnu politiku, egzodus mladih i pametnih ljudi i siromaštvo, tako da smatramo da se parlamentarna većina uglavnom bavila svojim ličnim interesima i na neki način klijentalistički odabirala pojedine ministre - istakla je Zelenika.

Pri tome smo posebno naglasili značenje ministarstva pravde i iz tih razloga nismo mogli dati podršku takvoj vladi.

- Ali, da ne bi bili opstrukcija evropskom putu za koji se zalažemo više od nekih drugih, bili smo suzdržani - kaže Zelenika.

16:20 Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izrazio je zadovoljstvo što je konačno formirano Vijeće ministara BiH.

- Drago mi je da smo dobili jednu instituciju koja treba da nastavi neke pozitivne trendove koji su počeli izjavom Predsjedništva BiH. Njihova obaveza je da naprave zajedno sa vladama entiteta ozbiljan ekonomski program i da se prihvate posla. Nama su potrebne ozbiljne promjene, ne prazna priča, ako društvo u cjelini misli nešto napraviti. Predugo traje depresija i pesimizam i obaveza je Vijeća ministara je da unese novu energiju- kaže Ivanić.

Neće im biti lako, istakao je Ivanić, jer će kritičnost javnosti biti velika.

- Ali, ako budu zaista radili kako su rekli da će raditi, ako budu donosili promjene, inicijative i ideje onda će biti korisni. Nadam se da se ovo Vijeće ministara neće utopiti u sivilo nekoliko zadnjih garnitura i da će unijeti nešto novo i da će iza sebe ostaviti neki trag, a ne kao jedan broj prethodnih saziva koji iza sebe gotovo da ništa nije ostavio- naglasio je Ivanić.

16:10 Sedam poslanika iz RS i to Lazar Prodanović, Milica Marković, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Staša Košarac i Miroslav Milovanović iz SNSD-a te Jovan Vukovljak iz DNS-a nisu bili prisutni na današnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Za potvrđivanje odluke o imenovanju novog Vijeća ministara glasali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, SDS-a, DF-a, Zaim Backović iz BPS-a te Jasmin Emrić iz A- SDA. Protiv su glasali poslanici SBB-a i SDP-a dok je suzdržana bila Diana Zelenika iz HDZ-a 1990.  

15:45 Predstavnički dom Parlamenta BiH je na današnjoj vanrednoj sjednici sa 26 glasova "za", sedam "protiv" i jednim suzdržanim glasom potvrdio odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Novi ministri i zamjenici ministara su:  Adil Osmanović (SDA), ministar civilnih poslova dok je njegov zamjenik Đorđe Miličević (NDP), Semiha Borovac (SDA), ministrica za ljudska prava i izbjeglice, a njen zamjenik je Predrag Jović (SDS), Vjekoslav Bevanda(HDZ BiH), ministar finansija i trezora, dok je njegov zamjenik Mirsad Žuga (SDA), Marina Pendeš (HDZ BiH), ministrica odbrane, a njeni zamjenici su Boris Jerinić (SDS) i Emir Suljagić (DF).

Novi ministar pravde je Josip Grubeša (HDZ BiH) dok je njegov zamjenik Nezir Pivić (SDA), Igor Crnadak (PDP) je ministar vanjskih poslova, a njegov zamjenik je Josip Brkić (HDZ BiH), Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok je njegov zamjenik Mato Franjičević (HDZ BiH), Dragan Mektić (SDS), ministar sigurnosti, njegov zamjenik je Mijo Krešić (HDZ BiH) i Slavko Matanović (DF), ministar prometa i komunikacija.

Bevanda i Šarović obavljat će funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

15:40 Zastupnica HDZ-a 1990 Diana Zelenika, istakla je da će stranka iz koje dolazi biti konstruktivna opozicija i da će kod glasanja biti suzdržana. Zelenika je kazala da ubuduće posebnu pažnju treba obratiti na pravosuđe u smislu borbe protiv korupcije, kriminala i nepotizma.

Poslanik SBB-a Mirsad Isaković osvrnuo se na činjenicu da nije ispoštovan ni Zakon o ravnopravnosti spolova i na slabu zastupljenost žena u Vijeću ministara BiH.

- Naime, sve ispod 40 posto predstavlja diskriminaciju žena. Osim toga ovo Vijeće ministara nije kompetentno da radi svoj posao i mi ga nećemo podržati- rekao je Isaković. 

15:25 Šef Kluba poslanika SBB-a Mirsad Đonlagić je tokom rasprave podsjetio da se u periodu od šest mjeseci, koliko je prošlo od izbora, parlamentarna većina iskoristila da se dobiju što bolje pozicije kako bi ovladali resursima. Đonlagić je kazao da nema nikakvog osnova i da Klub ove stranke neće podržati predloženi sastav Vijeća ministara.

- Ali, SBB će biti strog kritičar za sve ono za što bude prilike da se kritikuje - rekao je Đonlagić.

Poslanik SDP-a Denis Bećirović postavio je nekoliko pitanja kod predlaganja kandidata za Vijeće ministara, a to je njihova stručnost i kompetentnost, programa rada i rokova kod ispunjavanja obaveza.

- Kad je riječ o stručnosti i kompetentnosti, tu je situacija prilično šarolika od onih koji su kompetentni do onih za koje se ne može reći da su kompetentni da obavljaju funkcije za koje su predloženi. Osim toga, ovo Vijeće ministara nema jasan program rada u prvih 100 dana, ko su nosioci aktivnosti i koji su rokovi da se izvršavaju obaveze - rekao je Bećirović.

15:05 Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA), pročitao je odluku o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predloženi novi ministri i zamjenici ministara su:  Adil Osmanović (SDA), ministar civilnih poslova dok je njegov zamjenik Đorđe Miličević (NDP), Semiha Borovac (SDA), ministrica za ljudska prava i izbjeglice, a njen zamjenik je Predrag Jović (SDS), Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH), ministar finansija i trezora, dok je njegov zamjenik Mirsad Žuga (SDA), Marina Pendeš (HDZ BiH), ministrica odbrane, a njeni zamjenici su Boris Jerinić (SDS) i Emir Suljagić (DF).

Novi ministar pravde je Josip Grubeša (HDZ BiH) dok je njegov zamjenik Nezir Pivić (SDA), Igor Crnadak (PDP) je ministar vanjskih poslova, a njegov zamjenik je Josip Brkić (HDZ BiH), Mirko Šarović (SDS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dok je njegov zamjenik Mato Franjičević(HDZ BiH), Dragan Mektić (SDS), ministar sigurnosti, njegov zamjenik je Mijo Krešić (HDZ BiH) dok je Slavko Matanović (DF), ministar prometa i komunikacija.

Ime Saše Dalipagića, kojeg je HDZ BiH predložio za zamjenika ministra prometa i komunikacija nije pročitano, jer kako se danas moglo čuti, nisu završene sve potrebne provjere za ovog kandidata.  

Dalipagić koji ne dolazi iz reda ni jednog od konstitutivnih naroda je predložen, kako je poznato, umjesto Predraga Kožula, čime je HDZ ispoštovao ustavnu i zakonsku odredbu koje propisuju da ministar i zamjenik u Vijeću ministara ne mogu biti iz istog naroda. 

14:55 Poslanici SNSD-a neće prisustvovati današnjoj sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamenta BiH u okviru koje je predviđeno ispitivanje predloženih kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, kazao je da je stav kluba poslanika SNSD-a potpuno jasan. Oni smatraju da se danas potvrđuje nelegalno i nezakonito Vijeće ministara, a Košarac podsjeća da SNSD neće učestvovati u radu Predstavničkog doma dok je u kolegijumu Džaferović.

- Mi danas nećemo učestvovati u radu Predstavničkog doma jer tvrdimo da se Zakon o Vijeću ministara krši, i smatramo da bi BiH time ponovo ušla u dodatni problem, a to je formiranje nelegalnog i nezakonitog Vijeća ministara - kazao je Košarac.

On dodaje da je današnja situacija u Parlamentu BiH potpuni cirkus.

- Jučer smo dobili poziv za sjednicu a da pri tome nadležni organi nisu dostavili informacije prema Parlamentu da li su izvršene provjere ministara i zamjenika ministara. Danas smo došli ovdje u fazu da se sastanci iz sata u sat pomjeraju što dovoljno govori o nekoj vrsti žurbe onih koji danas žele da formiraju vlast na nivou BiH – dodao je Košarac.

14:49  Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj se očekuje potvrđivanje imenovanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na sjednici je prisutno 34 poslanika, a izostanak su najavile zastupnice SNSD-a Milica Marković i Dušanka Majkić. Sjednici prisustvuje predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

14:25  Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Predstavničkog doma Parlamenta BiH dala je danas preporuku za potvrđivanje imenovanja ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH o čemu će na današnjoj vanrednoj sjednici odlučivati Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Za davanje preporuke glasalo je sedam članova Komisije i to: Asim Sarajlić(SDA), Aleksandra Pandurević(SDS), Zaim Backović(BPS), Damir Bećirović(DF), Vjekoslav Bevanda(HDZ BiH), Jasmin Emrić (A-SDA) i Momčilo Novaković (PDP-NDP). Protiv su glasali Mirsad Mešić iz SDP-a i Fehim Škaljić iz SBB-a dok je Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 bila suzdržana.
 

14:14  Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH završili su ispitivanje kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebala bi početi u 14.30 sati na kojoj se očekuje potvrđivanje imenovanja novog Vijeća ministara BiH.

14:01  Nakon što je napustio sjednicu, Prodanović je kazao da je njegovo mišljenje da je prekršen član 10 Vijeća ministara BiH, jer je Vijeće ministara u skladu sa ovim članom trebalo biti uspostavljeno najkasnije 70 dana od konstituisanja Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Danas je 112 dan otkako je konstituisan Predstavnički dom i naše je mišljenje da je Vijeće ministara u ovom smislu nelegalno i nelegitmno u načinu izbora - rekao je Prodanović.

Napomenuo je da je prekršen i Zakon u dijelu koji se odnosi na imenovanje Vijeća ministara BiH, jer je zakonski rok 35 dana od imenovanja predsjedavajućeg, da predsjedavajući predstavi Vijeće ministara BiH, te da je prošlo 49 dana od tada.

- Smatramo da je ovo loša poruka građanima od konstituisane parlamentarne većine. Naši dalji koraci i stavovi bit će zauzeti na sjednici Predstavničkog doma - rekao je Prodanović, koji nije mogao odgovoriti na pitanje da li će poslanici SNSD-a napustiti za danas zakazanu vanrednu sjednicu Predstavničkog doma.
 

13:54  Novinarima nije dozvoljeno da prisustvuju sjednici dok traje ispitivanje predloženih kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Član Komisije iz SBB-a Fehim Škaljić, kazao je novinarima da je Komisiji dostavljen obiman materijal koji članovi Komisije nisu bili u prilici prethodno pogledati.

- I pored toga što je prekršen Zakon o imenovanju Vijeća ministara sa aspekta rokova, pozicija smtra da je nepotrebno blagovremeno dostaviti materijale da se oni pogleda dok je grupa članova Komisije iz opozicije to problematizirala i rekla da ne može relevantno birati, ako ne znamo ko su kandidati. Nisu nam dostavljena ni njihova programska određenja niti smo vidjeli šta ti ministri žele da rade- kaže Škaljić.

13:47 Predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Asim Sarajlić (SDA), kazao je da je legitimno pravo članova Komisije da zatraže pauzu i to su i učinili sa obrazloženjem da je obimna dokumentacija i da je žele podrobnije pogledati.

- Istina, mi smo dokumentaciju dobili netom prije sjednice. Obimni su materijali koji su stigli iz CIK-a i SIPA-e. To je sve trebalo iskopirati, to su stotine stranica. Nastavljamo u 13 sati sa intervijuima sa ministarima i zamjenicima ministara. Potom donosimo ili ne donosimo preporuku, zavisi od većine glasova - kazao je Sarajlić dodavši kako je sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi trebalo biti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH odgođena za 14.30 sati. Ta sjednica bila je planirana za 12 sati.

Sarajlić je izrazio očekivanje da će Komisija završiti svoj dio posla i da će mišljenje proslijediti Predstavničkom domu PS BiH koji u konačnici odlučuje da li će danas biti potvrđeno imenovanje Vijeća ministara ili ne.

- Mislim da su snage koje žele da formiraju Vijeće ministara jače i danas će to pokazati glasanje u Parlamentu. Mislim da je konačno došlo vrijeme da dobijemo državno Vijeće ministara - poručio je Sarajlić.

dsc-9523

Foto: I. Šebalj

13:44  Nastavljena je sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Predstavničkog doma Parlamenta BiH u okviru koje je predviđeno ispitivanje predloženih kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH. Lazar Prodanović iz SNSD-a i Jovan Vukovljak iz DNS-a napustili su sjednicu Komisije.

Prodanović je kazao da ne može podržati predloženi sastav Vijeća ministara uz tvrdnju da je prekršen Zakon o Vijeću ministara BiH.

12:40  Fehim Škaljić, član Komisije iz SBB-a, kazao je kako se moglo čuti da za jedan broj kandidata nije moguće izvršiti provjere te da iz tih razloga nije moguće kvalifikovano raspravljati o ovom pitanju.

- Osim ekspozea, mi ništa drugo ispred sebe nemamo. Nije moralno da biramo članove Vijeća ministara na osnovu dokumentacije koju nismo ni vidjeli. Nemojte da budemo žrtve vaših odnosa i vezivanja ovog pitanja za imenovanje Vlade FBiH- rekao je Škaljić.

Lazar Prodanović iz SNSD-a, je zahtjev da se sjednica prolongira za sat vremena obrazložio riječima da je Komisija dobila obiman materijal kazavši da je neozbiljno to što su ljudi koji će obavljati važne funkcije nečitko popunili obrasce.

On je kazao da neće dati podršku predloženom sastavu Vijeća ministara jer su, kako je rekao, prekršeni ustavni i zakonski rokovi za imenovanje Vijeća ministara.

Zaim Backović, član Komisije iz BPS-a je također zatražio dodatno vrijeme, kako bi članovi Komisije iz onoga što budu pročitali u materijalima mogli formulisati pitanja koja će postaviti predloženim kandidatima.

- Riječ je o 18 imena. Trebamo pogledati njihove biografije, ko su, šta su i čime su se bavili- rekao je Backović.
 

12:31 Sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH odgođena je na samom početku i sa radom bi trebala nastaviti za nekih sat vremena.

To je, naime, bio zahtjev nekoliko članova Komisije koji su zatražili dodatno vrijeme da pregledaju obiman materijal koji su, kako su kazali, dobili neposredno prije sjednice o predloženim kandidatima za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Očekuje se da za to vrijeme članovi Komisije pripreme pitanja, koja će postaviti predloženim kandidatima.

Inače, sjednica Komisija trebala je biti održana jutros u 9.30 sati, ali je u nekoliko navrata prolongirana, jer se čekao izvještaj iz Državne agencije za istrage i zaštitu(SIPA) o izvršenim provjerama kandidata.

dsc-9514

Foto: I. Šebalj

dsc-9503

Foto: I. Šebalj

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.