BIH

Završeni protesti radnika "Feroelektra", dogovoren sastanak sa ministrom Remetićem

Ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu

Es. D.

7.4.2015

12:24 Predstvanici Feroelektra Senad Smajić i Vedran Mirca za sutra su dogovorili sastanak s ministrom trgovine BiH Aleksandrom Remetićem.

- U današnjem razgovoru ministar Remetić nam je obećao da neće biti ni na čijoj strani, ni na našoj, a ni na strani Stanića već će poštovati zakon. To je upravo ono što mi tražimo jer zakon je na našoj strani - rekao je Smajić i izrazio optimizam da će sutrašnji razgovori uroditi plodom i da će se konačni riješiti sudbina radnika Feroelektra u njihovu korist.

Današnje protestno okupljanje nakon sastanka je završeno.

11:56  Radnici Feroelektra stigli su pred zgradu Vlade BiH. Predsjednik sindikata i vd direktor Sead Smajić te rukovodilac ove firme u Mostaru Verdan Mirca ušli su u zgradu Vlade gdje će kako su nam rekli razgovrati s ministrom trgovine Aleksandrom Remetićem.

11:06 - Sad već 40- ak radnika preduzeća "Feroelektro" stiglo je ispred zgrade ovog preduzeća. Uzvikuju "Stanići, lopovi" i "Lopovi napolje", iskazujući tako protest zbog toga što im već nekoliko mjeseci nije dozvoljen ulazak u firmu.

Kako javlja naš reporter, nakon ovoga radnici su najavili da će otići pred zgradu Vladu FBiH.

feroelektro

10:41 - Dvadesetak radnika "Feroelektra" okupilo se danas na protestima ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu.

Senad Smajić v.d. direktora "Feroelektra" kazao je da razlog današnjeg okupljanja je što je tri mjeseca nakon presude o raskidu ugovora sa "Stanić investom" stigla informacija da je kako kaže, Stanić krenuo u totalnu devastaciju, odnosno uništavanje imovine "Feroelektra".

- Uprava koja vlada "Feroelektrom" pokrenula je aktivnosti na isplati potraživanja "Stanić investa" od "Feroelektra" koje iznose pet miliona KM. Ta navodna potraživanja su i predmet istrage kantonalnog tužilaštva - rekao je Smajić.

On je trenutno na sastanku s predsjednicom Općinskog suda od koje će tražiti da kontaktira Vladu Federacije BiH te da pronađe način da se bori za svoju imovinu.

Jedan od okupljenih radnika Vahid Šesto koji je rekao da 33 mjeseca nisu primili ništa, niti imaju zdravstveno osiguranje.

- Ne daju nam ni da priđemo svojoj zgradi, mi ćemo ustrajati u svojoj borbi - Šesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.