BIH

Tadić pozvao na prekid političkih sukoba i otvaranje fronta protiv korupcije u cijeloj BiH!

Press konferencija u Istočnom Sarajevu

Fena

7.4.2015

Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez za promjene pozivaju sve političke strukture u Republici Srpskoj (RS) i u Federaciji BiH da se stavi moratorij na bilo kakvu vrstu političkih sukoba koji su potpuno neplodotvorni za interese građana oba entiteta.

- Potrebno je da se primarno usredsrijedimo na dva politička cilja: rješavanje ekonomsko-socijalnih problema i borbu protiv korupcije - rekao je danas na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić.

Također, pozvao je sve političke aktere iz RS-a da otvore borbu protiv korupcije kao osnovnog problema za svaku politiku u manjem bh. entitetu.

Ukoliko se vlast u RS-u predvođena SNSD-om želi ozbiljno uključiti u ovu borbu, Tadić zahtijeva usvajanje Zakona o ispitivanju porijekla imovine.

- Samo tako ćemo ih smatrati kredibilnim partnerima za bilo kakvu vrstu političkih razgovora. Njihovi motivi su nepolitički i vezani su isključivo za zaštitu pozicija određenih ljudi koji su učestvovali u korupciji - istakao je Tadić.

Potcrato je da „zbog korupcije sve institucije RS-a imaju posebne kanale, kojima se vrlo lako mogu poslužiti oni koji žele da ugroze sigurnost RS-a bilo da se radi o terorizmu, trgovini drogom i ljudima ili političkim akcijama“.

Poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a pokrenut će inicijativu za održavanje posebne sjednice povodom povećanja cijena električne energije.

- Razlog što Elektroprivreda RS-a posljednjih godina nedomaćinski posluje jest najavljeno povećanje cijena električne energije. Vlada RS-a obećala je da neće doći do povećanja, a danas imamo nešto drugo što znači da je izigrala povjerenje građana - rekao je poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Marinko Božović.

Potpredsjednik SDS-a skrenuo je pažnju javnosti da posebno prati tok suđenja po tužbi predsjednika SNSD-a Milorada Dodika protiv predsjednika SDS-a Mladena Bosića, jer će se „kroz taj postupak javnosti prikazati nove i podsjetiti na stare afere koje su se dešavale u RS-u".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.