BIH

Počela izgradnja džamije u Čelebićima

Nepunu godinu dana od katastrofalnog klizišta

Al.B.

7.4.2015

Iako ih je loše vrijeme privremeno zaustavilo u zaseoku Hasanovići kod Cerske započeti su radovi na izgradnji nove džamije, nedaleko od ostataka one u Čelebićima koju je uništilo klizište u maju prošle godine.

Podsjetimo, hiljade tona zemljišta sa Oštrog vrha i Nišave obrušilo se tada na selo, pri čemu je osim džamije uništilo i dva stambena objekta. Starica Hanifa Čelebić, koja se brinula o džamiji, smrtno je stradala u kući koju je klizište nosilo više od pedeset metara.

celebici

Ostaci džamije u Čelebićima u maju prošle godine

Kamen temeljac za novu džamiju, kaže njen imam Muamer ef. Jakupović, postavljen je 25. novembra 2014. godine, simbolično – na Dan državnosti BiH.

– Planiramo da, ako Bog da, opet simbolično - na godišnjicu rušenja džamije, u maju ukrovimo novu džamiju i taj događaj obilježimo Sljemenskom dovom. Međutim, podsjećam da je Cerska povratnički džemat i da povratnici nisu u mogućnosti sami izgraditi ove vjerske objekte. Zato nam je potrebna podrška, a znamo da je pomoć u ovu svrhu dobro djelo koje ostaje trajno ugrađeno u ovu džamiju. Znamo i da su džamije mjesta gdje se Allahu dž.š. moli, ali i gdje se stiče pismenost i mjesta za svako dogovaranje.To i podstiče Cerane da grade novu džamiju – kaže Jakupović, te dodaje da je uporedo započeta i izgradnja Mesdžida u zaseoku Gobelje.

izgradnja-dzamije-1

Zemljište za novu džamiju darovao je Bego ef. Selimović iz Cerske, inicijalna sredstva od 30.000 KM izdvojila je IZ BiH, dok ostatak prikupljaju građani. - Vrijedi istaći da je džematlija Ibrahim Kurjak, koji živi u Americi, sa svojom porodicom uvakufio 20.000 dolara – ističe Muamer ef. Jakupović.

bego-selimovic

Bego Selimović darovao zemljište za novu džamiju

U klizištu u Čelebićima ugroženo je oko 20 stambenih objekata, ali pomoć ni godinu dana povratnicima u ovaj dio vlaseničke općine nije stigla. Građevinski materijal isporučen je samo sinu nastradale Hanife Čelebić. Nekoliko porodica bilo je prisiljeno da se vrati u svoje kuće, a u najtežoj situaciji je starica Rahima Čelebić koja često prespava kod komšija.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.