BIH

Vlada Njemačke donira 250.000 eura za projekt rješavanja viška municije u BiH

Kako bi se smanjio rizik ilegalnog prometa

Autor:Fena

7.4.2015

Ambasador Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christian Hellbach naglasio je povodom potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava za projekt UNDP-a "Urgent Action on Ammunition Destruction in BiH (Explode+)" danas u Sarajevu, da prepoznaju napore Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) u pružanju efikasne saradnje i koordinacije u pogledu rješavanja pitanja viška municije.

Vlada SR Njemačke dodijelit će 250.000 eura koje će biti utrošene za uništavanje više od pet miliona metaka municije ručnog naoružanja, poboljšanje infrastrukture postrojenja za spaljivanje municije te za školovanje odgovarajućeg osoblja u BiH.

Hellbach podsjeća da je SR Njemačka posljednjih 20 godina bila angažirana na pružanju sigurnosti u BiH u različitim oblicima te da im je fokus bio na deminiranju i da je u tu svrhu potrošeno više od 27 miliona eura.

- Sada pažnju skrećemo na uništavanje municije što je način da se riješi korijen problema - kazao je Hellbach.

Vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani informirala je da u okviru projekta "„Explode+" koji inače finansira EU, UNDP sarađuje s MOBiH, EUFOR-om, OSCE-om, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Štabom NATO-a.

- Cilj nam je da pomažemo u razvoju odgovarajućih sistema upravljanja municijom i da smanjimo rizike ilegalnog prometa ili neplaniranih eksplozija municije - istakla je Virani.

Podsjetila je da su do sada zajedno odložili 11.000 tona municije i više od 130.000 komada oružja, ali da  ima više od 13.000 tona viška municije od čega je 70 posto proglašeno kao nesigurno za buduće skladištenje.

Zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima BiH Boris Jerinić naglasio je da problem viška naoružanja u BiH postoji dugi niz godina te da će ova donacija mnogo značiti jer će  projektom biti pružena sigurnost lokalnim zajednicama, BiH, regionu pa i cijeloj Evropi.

Zahvalio je vladi Njemačke, Hellbachu i UNDP-u koji je dugogodišnji partner MOBiH te izrazio nadu da će ta saradnja biti unaprijeđena da bi građani BiH imali sigurniju sredinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.