BIH

I danas protestvovali radnici TTU ispred Vlade TK, jednom pozlilo

Traže svoja prava

M. Ahmedić

7.4.2015

Radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla i danas su održali proteste pred sjedištem Vlade Tuzlanskog kantona, kroz koje već peti dan iskazuju nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plaća radnicima, gdje je pozlilo Mehmedu Bećireviću, jednom od radnika, te nakon ukazane medicinske pomoći u stabilnom je stanju.

Izrevoltirani stanjem u kojem se nalaze, bacali su pirotehnička sredstva, odnosno petarde i upućivali pogrdne riječi vlastima, kantonalnoj Vladi i Skupštini, a posebno Begi Gutiću (SDA), premijeru TK. Uzvikivali su parole „Lopovi“, „Kriminalci...“, smatrajući da su oni glavni krivci zbog neispunjavanja njihovih osnovnih radničkih prava.

- Čovjek mi je pao unesvijest od gladi, hvala Bogu da je dobro. Dokle će ljudi padati unesvijest, jer trebaju da umiru da bi Vlada nešto poduzela. Više nema ni Vlade ni države, jer dovodim radnike ovdje pet puta kako bi vlasti riješile problem, a oni neće da riješe. Ne mogu više da obuzdam radnike da svoje nezadovoljstvo pokažu na drugi način. Pokušavao sam i dajem dio sebe da se riješi na miran način, ali ne uspijevamo. Međutim, Vlada hoće da se zakuha još žešće, Vlada hoće, a ne radnici - istaknuo je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU Tuzla.

mehmed-terzic-predsjednik-sindikalne-organizacije-ttu

Terzić: Moraju se riješiti problemi radnika

Dalje je naglasio da je sve ovo postalo nepodnošljivo za radnike, jer su gladni i nemaju od čega kupiti hljeba, jer nisu mjesecima dobili plate, a kamo li da, kako kaže, plate račune za komunalije.

- Poručujemo premijeru Gutiću da se danas moraju riješiti zahtjevi radnika TTU-a, ako ne mogu pronaći rješenje, ne trebaju nam ni oni, neka idu, a niti bilo koja politička stranka. Danas su radnici bacali petarde, sutra će možda ponijeti oružje koje imaju kod kuće, jer su to sve bivši borci ove države, koji su branili ove današnje lopove. Tražimo samo da se da ljudima januarska i 30 posto decembarske plate, kako bi mogli nastaviti raditi i ugovarati posao za daljni period - podvukao je Terzić.

Terzić je zamolio uznemirene radnike da se vrate u krug Tvornice i kazao da ako vlasti danas ništa ne riješe, sutra nastavljaju sa svojim protestima, te da ne garantira da će sutrašnji protesti biti mirnog karaktera.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.