BIH

Radnici "Unis Tools" d.o.o nemaju ni za brašna

Propada li još jedna perspektivna firma

Autor:Eset MURAČEVIĆ

7.4.2015

U trenutku naše današnje posjete firmi „Unis Tools“ d.o.o Sarajevo, nekadašnjoj alatnici vogošćanskog  UNIS-PRETIS-a, tekao je sastanak sindikalnog povjereništva sa predsjednikom Nadzornog odbora ove firme i predstavnicima Sindikata metalaca FBiH na kojem se pokušavao pronaći način kako da ova firma počne sa proizvodnjom i počne rješavati  statusna pitanja radnika.

Sem urgencije prema Vladi Federacije BiH o ubrzavanju procesa davanja saglasnosti na imenovanje vršioca direktora i traženja od nje da primi  predstavnike „Unis Tools.-a“ na razgovor nije bilo nekog drugog, konkretnijeg zaključka.

Naime, skoro dvije godine 49 radnika ove firme je u štrajku kojeg su povremeno zaleđivali. No, proizvodnja je prije šest mjeseci potpuno stala i ne nazire se trenutak kada bi do njenog pokretanja moglo doći.

sve-manje-masina-u-pogobnima-firme-1

Sve manje mašina u pogonima firme

- U vrlo tešku situaciju radnici su došli zbog bahatog ponašanja vlasnika naše firme- Vlade Federacije BiH, kaže Vjekoslav Barić, predsjednik sindikalne podružnice „Unis Tools-a“. Mislili smo da će prenos vlasništva sa Vlade Kantona Sarajevo na Vladu Federacije BiH poboljšašti status naše firme.

Međutim, on se dodatno usložnio. Proizvodnja je stala. Četrdeset i devet radnika bukvalno već šest mjeseci ništa ne radi. Sedam godina nam nije uvezan staž. Dvije posljednje godine, po sporazumu sa menadžmentom, radnici su primalim  minimalne lične dohotke. Međutim, i to se slabo sprovodi. Od januara ove godine mi nismo primili ni jedan lični dohodak. Ni ekspertni tim sa Svetlanom Cenić i Fadilom Novalićem nije moga pomoći da firma krene u pozitivnom pravcu. Radnici su došli u situaciju da ni brašna nemaju za šta kupiti. Već dva mjeseca naš direktor Zijad Tvrtković se ne pojavljuje na poslu. Mandat mu je istekao još u oktobru prošle godine ali mu dalje nije produžen. Navodno je podnio ostavku. Zbog situacije sa direktorom i procesom uspostave vlasti u Federaciji BiH mi bukvalno nit se imamo sa kim dogovarati niti sa kim razgovarati o rješevanju naših problema. U međuvremenu promijenjen je i Nadzorni odbor. Istina, novi predsjhednik Ismet Salčinović sarađuje sa sindikatom. Vršimo pritisak prema Vladi Federacije BiH da daju saglasnost za imenovanje vršioca dužnosti direktora te da nas prime na razgovor. Ako izuzmemo period u kojem se pokušao implementirati sporazum sa menadžmentom o isplati minimalnih ličnih dohodaka mi smo bukvalno u štrajku dvije godine, a u zadnjih šest mjeseci ništa se u firmi ne proizvodi, rekao je Barić i dodao:

ipravne-prese-nisu-dali-da-idu-u-staro-gvozdje

- Dolaskom  Zijada Tvrtkovića za direktora firme sve je krenulo niz brdo, kaže Dževdo Beširović, član sdindikalnog povjereništva „Unis Tools-a“. On je bukvalno gušio proizvodnju. Ugasio je preseraj, kalionicu, desetkovao mašinski i vozni park. Bogu je platio zbog kalionice koju smo osposobili kreditom od 450.000 KM,  a ona danas ništa ne radi. Neke ispravne mašine radnici nisu dozvolili da se prodaju  kao staro gvožđe. Direktor je sve  činio da dođe do stečaja mada naša firma nije za stečaja jer ima perspektivu da se bavi svojom djelatnošću vezanom za proizvodnju metalnih proizvoda. Promijenio je ime firme koje je bilo brend i izbacio nas iz grupacije namjenske industrije  u okviru koje smo imali perspektivu. Naše mjesto za rješavanje problema jeste Vlada Federacije BiH. Međutim, ni  Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH nebi trebao mirno spavati jer je već došlo do toga da mu je jedna četvrtina nacije gladna, kazao je Barić.

kalionica-spremna-a-nista-se-u-njoj-ne-radi

Kalionica u kojoj se ništa ne radi

- Situacija u firmi je vrlo složena, kaže Ismet Salčinović, predsjednik Nadzonog odbora "Unis Tools-a". Novi Nadzorni odbor imenovan je prije dvadesetak dana i odmah smo poduzeli mjere da se riješi pitanje imenovanja vršioca dužnosti direktora jer je Zijad Tvrtković, dosadašnji direktor podnio ostavku koju smo mi prihvatili. Čekamo prethodnu saglasnost Vlade Federacije BiH kako bi imenovali vršioca dužnosti direktora koji bi zajedno sa nama i radnicima trebao poraditi na prevazilaženju nastalih problema. Ono što je najgore proizvodna je stala a posla ni na vidiku nema. Radnici su tužbama počeli tražiti svoja prava i mnoge, izvršne, presude u njihovu korist pristižu što dodatno usložnjava situaciju u firmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.