BIH

Sjećanje na slavni ratni put elitne jedinice 5.Korpusa

U Cazinu je obilježena 23.godišnjica od formiranja Odreda za specijalna dejstva 5.Korpusa Armije R BiH

S. J.

8.4.2015

U prisustvu predstavnika općinske i kantonalne vlasti, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, u Cazinu je na prigodan način obilježena 23.godišnjica od formiranja Odreda za specijalna dejstva 5.Korpusa Armije R BiH. Radi se o proslavljenoj jedinici, koja je pod komandom brigadira Senada Šarganovića –Šargana, postigla brojne historijske pobjede i podvige u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Kroz ovaj Odred, koji je formiran 7.aprila 1992.godine, a rasformiran 15.marta 1994.godine, prošlo je više od 1.000 boraca, od kojih je 46 položilo svoje živote na braniku domovine, njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se 2 borca vode kao nestali. Na obilježavanju 23.godišnjice Odreda, veliki broj pripadnika ove jedinice postrojen je u centru Cazina, gdje je raport komandantu Šarganoviću predao ratni komandir čete Amir Topić –Deba, dobitnik najvišeg ratnog priznanja – značke „Zlatni ljiljan“.

raport

Svečano predavanje raporta ispred stroja

Govoreći o ulozi i značaju Odreda za specijalna dejstva, njegov ratni komandant Senad Šarganović je naglasio, da je borbeni zadatak pripadnika ove jedinice bio, da odbrani narod od agresije na ovim prostorima, kao i suverenitet međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

– Bili ste branitelji i ostali ste branitelji. Ovo moram istaknuti, odsudno smo se branili u samoodbrani za gole živote i za našu državu Bosnu i Hercegovinu. Bili ste na prvim linijama po šezdeset, a nekada i devedeset dana, ali ih nikada niste napustili, niti ste ih u najtežim trenucima ugrozili“ –rekao je ratni komandant Odreda za specijalna dejstva Senad Šarganović - Šargan obraćajući se stroju nekadašnjih pripadnika ove jedinice.
 
Pripadnicima Odreda godišnjicu ove jedinice čestitali su načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević i premijer Vlade USK –a Izudin Saračević, koji je u ratnom periodu, jedno vrijeme bio pomoćnik komandanta za moral u ovom Odredu. Poslije svečanog postrojavanja, pripadnici ove elitne jedinice obišli su Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Cazinu, gdje su položili cvijeće i odali počast poginulima u proteklom ratu.

Nakon toga su posjetili izložbu o Prvom svjetskom ratu u galeriji „Kulturnog centra“, a onda nastavili druženje i evociranje uspomena na teška ratna vremena, u kojima su iskazali veliku hrabrost braneći svoju domovinu.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.