BIH

Zastupnici traže da se zabrane krediti u stranim valutama, osim u eurima!

Predstavnički dom Parlamenta BiH

A. L.

8.4.2015

14:55   Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu po hitnom postupku, koji predlaže izmjenu važećeg Zakona na način da RTV taksu nastavljaju naplaćivati operateri telekoma zaključno do 26. oktobra ove godine odnosno šest mjeseci nakon isteka prve dozvole Sistema, a koji je u skupštinsku proceduru uputio poslanik Mirsad Mešić (SDP) nije dobio potrebnu entitetsku većinu. Za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu glasalo je 24 poslanika, dok je devet bilo protiv.

S obzirom da Prijedlog nije dobio potrebnu entitetsku većinu, upućen je Kolegiju na naknadno usaglašavanju. Na ovaj način praktično je neizvjesno kako će se nakon 26. aprila ubirati RTV taksa, jer tada ističe prva dozvola Sistema po kojoj je taksa ubirana preko operatera telekoma.  

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, koji je u proceduru uputio poslanik SDP-a  Denis Bećirović.

Primljena je k znanju Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF) i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema.
 
Usvojen je i zaključak Aleksandre Pandurević iz SDS-a da se Vijeće ministara BiH zaduži da pripremi izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojim će da zabrani indeksiranje kredita u svim valutama osim u euru.  
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH je završena.

14:05 Poslanici su obavili raspravu o svim tačkama dnevnog reda i sada se očekuje glasanje.

13:40 Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović je kazao da je krajnje vrijeme da se govori o ovoj nepravdi.

- Očigledno je da imamo ogromnu razliku između onoga što propisujemo i stvarnosti. Nedopustivo je da čovjek podigne određeni iznos kredita i da pored kamata vraća dva ili više puta veći iznos, što vodi u dužničko ropstvo. Ovdje je potrebna akcija države svih nivoa kako se ovo više ne bi dešavalo- naglasio je Džaferović. 

13:35 Poslanik SDP-a Saša Magazinović je, između ostalog, kazao da se problem može riješiti ako se to želi te naglasio da su u BiH lobiji stranih banaka veoma jaki što je veliki problem.

Šef Kluba poslanika SBB-a Mirsad Đonlagić je podsjetio da je ovo pitanje pokrenuto u Federalnom parlamentu zahvaljujući aktivnostima zastupnika SBB-a.

- Radi se o hladnokrvnoj situaciji gdje se gleda samo profit, a ne ljudske sudbine. Slažem se sa kolegom Magazinovićem da je u BiH jak bankarski lobi, koji se osjeća nedodirljivim. S druge strane, kada je riječ o ovom pitanju susjedne zemlje su omogućile ljudima da ostanu živi i rješavaju ovaj problem. Krajnje je vrijeme da se ljudima pomogne, jer je ovo lihvarstvo. Moramo izvršiti politički pritisak na sve strukture da se ljudima pomogne- rekao je Đonlagić.
 

13:30 Kozarić je kazao da Centralna banka nije direktno ovlaštena za ovo pitanje te da može vršiti koordinaciju između agencija za bankarstvo. Kozarić je istakao da je ovdje u pitanju odnos na relaciji klijent-banka i da je situacija trenutno takva da sudovi rješavaju ovo pitanje.

kozaric-123

13:18 -  Poslanici raspravljaju o Informaciji Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF) i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema, a koju je na današnjoj sjednici prezentirao Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH.

12:18 - Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, pozvao je Predstavnički dom da usvoji prijedlog izmjene zakona o RTV sistemu po hitnom postupku, jer u protivnom od 26. aprila sistem neće moći da se finansira.

- Nova rješenja možemo imati ako se dogovorimo. Moramo poštovati postojeći sistem, pozivam Odbor Sistema i Ministarstvo da dobro razmotri zakon koji govori o modelu naplate RTV takse - rekao je Džaferović.

12:07 - Poslanik SBB-a Damir Arnaut, kazao je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u svom ekspozeu ni u jednoj rečenici nije spomenuo hitnost ovog pitanja, koje mu je bilo, kako kaže, iza ćoška.

- Ne spominje hitnost ovog pitanja koje je nama sada ispred vrata. Klub SBB-a će podržati i hitnu proceduru i prijedlog izmjena Zakona. BiH treba jak RTV servis, a iz rasprave vidimo da vladajuća koalicija nije baš usaglašena oko ovog pitanja - kaže Arnaut. 

11:47 - Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH pozvao je poslanike da podrže Mešićev zahtjev za izmjenama Zakona o RTV sistemu za hitnim postupkom i onako kako su one predložene.

- Radi se o privremenoj mjeri koja bi važila do kraja oktobra 2015. Do tada će Ministarstvo raditi na sačinjavanju kvalitetnog prijedloga u vezi buduće naplate RTV takse - rekao je Matanović.

11:42 - Aleksandra Pandurević iz SDS-a je kazala da neće podržati zahtjev da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog izmjena Zakona o RTV sistemu dodajući da se od Vijeća ministara BiH treba tražiti novi zakon.

dom-7

Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH), istakla je da je pomenuti zakon neustavan te da je Vijeće ministara bilo u obavezi da predloži izmjene zakona.

- Nećemo podržati hitni postupak ni ovakav zakon. Potreban je temeljit zakon o RTV sistemu i to treba tražiti od Vijeća ministara - kaže Krišto.

Njen stranački kolega Nikola Lovrinović ponovio je zahtjev kojim traži, kako je rekao, cjelovitu izmjenu zakona o RTV sistemu, shodno potrebama svih naroda i građana BiH. 

11:36 - Poslanici trenutno raspravljaju o zahtjevu poslanika SDP-a Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu po hitnom postupku, koji predlaže izmjenu važećeg Zakona na način da RTV taksu nastavljaju naplaćivati operateri telekoma zaključno do 26. oktobra ove godine odnosno šest mjeseci nakon isteka prve dozvole Sistema.

Kako je navedeno u obrazloženju Mešićevog prijedloga, u praksi su RTV taksu naplaćivali samo dominantni operateri telekoma i to BH Telecom, HT Mostar i Telekomunikacije RS.

dom-6

Međutim, u skladu sa zakonom naplatu RTV takse su dužni vršiti svi operateri telekomunikacija koji obavljaju djelatnost telekomunikacijskih usluga na osnovu dozvole koju im je izdala Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

11:20 - Predstavnički dom je sa 25 glasova "za", tri "protiv" i pet "suzdržanih" potvrdio odluku o imenovanju Saše Dalipagića, kandidata HDZ-a BiH, za zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH, koji je potom dao svečanu izjavu.

11:11 - Poslanici SNSD-a napustili su sjednicu nakon što sa šest glasova "za", 30 "protiv" i dva "suzdržana" glasa u dnevni red sjednice nije uvršten Prijedlog odluke o razrješenju Šefika Džaferovića s fukcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

dom

Klub poslanika SNSD-a traži Džaferovićevu smjenu zbog toga, kako je navedeno, što se njegovo ime vezuje za ratne događaje i zločine počinjene nad Srbima u Vozućoj kod Zavidovića. 

11:04- Pošto je ovo prva sjednica Predstavničkog doma u mjesecu, sat vremena predviđeno je za poslanička pitanja upućena ministrima u Vijeću ministara BiH, koji odgovaraju na njih.

Poslanik SBB-a Mirsad Isaković uputio je pitanje ministru finansija o tome da li je usvojen okvirni budžet 2014. za naredne tri godine. On je kazao da je riječ o ključnom dokumentu za srednjeročni plan i da se prema tom dokumentu mogu stvarati osnovne fiskalne strategije i planovi razvoja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, rekao je da je Ministarstvo uradilo okvirni dokumetn za 2015. do 2017. i da je dostavljen u generalni sekretarijat, ali da on nije razmatran zbog toga što je prethodno Vijeće ministara zauzelo stav da o njemu odlučuje novi saziv Vijeća ministara. Precizirao je da okvirni budžet iznosi 950 miliona KM i da se on može korigovati shodno prikupljenim sredstvima od indirektnih poreza.

dom-4

Isaković je potom kazao da to obrazloženje nije prihvatljivo i da je taj dokument trebao biti usvojen do 30. juna 2014. i objavljen na web stranici Ministarstva. 

10:59 - Svečanu zakletvu pred Parlamentom BiH položio je Predrag Kožul, poslanik HDZ-a i stranaka okupljenih oko HNS-a, koji je poslanički mandat preuzeo od Vjekoslava Benavde, koji je izabran na funkciju ministra finansija i trezora BiH.

10:56 - Prije početka sjednice novinarima se obratio Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, koji je kazao da postoje pojedinci iz SDS-a kojima bi dobro došao susret s prvim predsjednikom njihove partije, ne radi stranačkih konsultacija, nego radi dijagnoze. Osvrćući se na probleme koji su nastali kod izbora članova u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OSA-e, Špirić je rekao da nema nikakvog razloga za svađe.

dom-24

- Kada su u pitanju zajedničke komisije, postoji prijedlog kolegija oba doma i taj usaglašeni tekst je trebao biti predmet izjašnjavanja Predstavničkog doma i Doma naroda. Nažalost, kolegij Predstavničkog doma je zamijenio sastav jedne komisije u kojoj sam bio predložen ja, ne konsultujući drugi Dom i to je otvorilo probleme. Kada se oni dogovore i budu uvažavali snagu političkih partija, poslovnik i zakon mogu imati izabranu i tu komisiju. Ja znam da je teže provoditi reforme nego prosipati laži i histeriju - kaže Špirić.

fotografija-3

Kako je poznato, iz SDS-a su se ranije usprotivili da Špirić bude predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e budući da njegov sin radi u toj Agenciji i da bi to bio čisti sukob interesa. Upitan da li njegov član porodice radi u OSA-i Špirić je vješto izbjegao dati direktan odgovor rekavši da on poštuje institucije.

- Čujem priče da postoji neka istraga u Tužilaštvu protiv mene. Prozovite Tužilaštvo i Sud BiH pa pitajte ima li išta što se veže za Nikolu Špirića, bilo kakva istraga. Po srijedi su neke druge stvari koje će tokom vremena doći na svoje mjesto. Ja pristajem na to da prođem provjere svih institucija. Nisam čovjek koji radi 31 godinu i koji je odlučio da budem čuvar tuđe imovine. Sve što nije moje neka država uzme, ja se ne bojim nikakve istrage u ovoj državi - naglasio je Špirić dodajući da se njegovo ime slučajno našlo kao prijedlog u pomenutu komisiju.

fotografija-1

On je dodao da ovdje govori snaga SNSD-a, a ne snaga Nikole Špirića.

-  Koalicija SNSD i DNS su jači savez od Saveza za promjene i da je to većina biračkog tijela RS - kaže Špirić koji je potom na insistiranje novinara da li njegov sin radi u OSA-i odgovorio potvrdno. Pri tom je podsjetio da je u prvom sazivu bio predsjednik pomenute komisije.

- To je  komisija koja se bavi ocjenom zakonitosti rada službe, ne provodi istrage i ne zna za istrage - rekao je Špirić dodajući na kraju da je podnio tužbu protiv Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH te protiv portala koji su objavili informacije u kojima se Špirićevo ime vezuje za kriminalne radnje.  

fotografija-2

10:15 - Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH na čijem dnevnom redu je, pored ostalog, potvrđivanje imenovanja kandidata HDZ-a BiH Saše Dalipagića za zamjenika ministra komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH.

Pred poslanicima će se naći i zahtjev poslanika SDP-a Mirsada Mešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom RTV sistemu BiH te Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF) i mjerama preduzetim za rješavanje ovih problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.