BIH

Mirni protesti radnika ispred Tužilaštva i Suda TK: Dovedeni smo do ruba propasati

Vlast se nezainteresovano ponaša

M. Ahmedić

8.4.2015

Tuzlanski radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona udruženi u Sindikat solidarnosti i ove srijede su nastavili s mirnim protestima pred Sudom i Tužilaštvom TK.

Obespravljeni radnici su sve više ogorčeni na rad pravosudnih institucija zbog neprocesuiranja predmeta u vezi sa privrednim kriminalom, koji i dalje ništa ne poduzimaju da otkriju krivce kako bi odgovarali za uništavanje brojnih firmi na području TK.

- Ne znam dokle će se ove institucije ovako ponašati i mirno posmatrati ove radnike koji svake srijede ovdje ne dolaze od radosti, nego od nužde. Na sve strane je stanje u državi svakim danom gore. Radnici su dovedeni do ruba propasti, ne radi se više o grupi radnika, nego o radnicima širom zemlje koji su izvarani kroz kriminalnu privatizaciju firmi i ostali bez plata i posla. Vlasti sve to mirno posmatraju i ništa ne poduzimaju. Pitanje je do kad će radnici imati strpljenja da mirno protestuju, a do kad će se vlasti ovako nezainteresirano ponašati, vidjet ćemo - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK.

Istaknuo je da članovi Sindikata solidarnosti čekaju na sastanak 13. aprila tekuće godine sa Vladom i Skupštinom TK-a, na kojem će, kako kaže, biti prisutna i sudska i zakonodavna vlast, gdje će govoriti o problemima radnika.

- Danas smo dobili zvaničnu potvrdu da će se sigurno održati sastanak 13. aprila, gdje će se raspravljati o radničkim problemima. Vidjet ćemo da li će se na tom sastanku ikakva odluka donijeti u korist radnika - podvukao je Kopić.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.