BIH

Prema Lukomiru nanosi snijega visoki četiri metra!

Jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine

Fena

9.4.2015

Kao što je ovogodišnja zima kasno "stigla" u Lukomir tako će kasno i "otići", jer su nanosi snijega visoki do četiri metra, rekao je Mujo Masleša koji je prije par dana posjetio selo.

- Pješice iz Umoljana preko Crvenog klanca prošle subote smo moj rođak Ahmed i ja otišli u selo, ali u nedjelju kad je novi snijeg pao, morali smo se vratiti kanjonom Rakitnice. Izašli smo u Lukomir zahvaljujući ledenoj kori koja se uhvatila na površini visokog snijega. Prošle godine u martu sam autom dolazio u selo, jer nije bilo snijega - kaže Mujo.

Bez obzira što su količine snijega ogromne i vjerovatno će se, kako kaže, zadržati još dva mjeseca, stanovnici Lukomira koji su zimu proveli u Tarčinu, Hadžićima i Vlakovu morat će se zbog ispaše stoke vratiti u selo do kraja aprila.

- Jer već sad imaju problem da prehrane stoku i zato će se vratiti sa svojim stadima uskoro u Lukomir - kaže Mujo koji također namjerava da do 1. maja otvori "Ljetnju baštu", ugostiteljski objekt u njegovoj kući u kojem ljubitelji prirode mogu kušati tradicionalna bosanska jela, popiti čaj i druge prirodne napitke.

Ovo je četvrta zima kako su 22 kuće u bjelašničkom selu Lukomir od novembra do aprila ili maja zaključane. Ova zima je u Lukomir stigla kasnije, krajem decembra, pa je nekolicina mještana i do Nove godine ostala u selu.

Tokom ljeta u torovima i štalama u 15 domaćinstava u Lukomiru je 3.000 ovaca i krava.

Višestoljetna tradicija prezimljavanja na vlastitim ognjištima prekinuta je prije tri zime jer se put do sela ne pročišćava. Tako je bilo i pred dolazak ove, četvrte po redu zime, kad su mještani Lukomira sišli "na asfalt".

- Snijeg je oborio i dva elektro stuba, pa u selu nema struje, i sigurno je neće biti dok snijeg ne okopni i ekipe Elektrodistribucije iz Konjica ne dođu u selo da postave nove stubove - kaže Masleša.

Na 1.495 metara nadmorske visine Lukomir je jedino naseljeno mjesto u BiH iznad 1.300 metara nadmorske visine. To je posljednje pravo bosansko selo s kućama od kamena prekrivenim šindrom.

Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Od proljeća do kasne jeseni planinari, biciklisti, motoristi i turisti pohode Lukomir uživajući u pogledu na kanjon Rakitnice, a vidokrug seže do "mostarskih vrata" i Prenja, Visočice, Krvavca, Oblja.

Stećci iz 14. i 15. stoljeća u Lukomiru kazuju da se na tom području živjelo i prije 600 godina. U svim prospektima za seoski turizam među top destinacijama je selo Lukomir. Tu su snimani filmovi "Gluvi barut" i "Nebo iznad krajolika".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.