BIH

TUZLA Osmanoviću samo dvije i po godine zatvora zbog uzimanja mita od 20.000 KM

Općinski sud donio presudu

A. A.

10.4.2015

Optuženom Midhatu Osmanoviću danas je za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja izrečena zatvorska kazna u trajanju od dvije godine, a za krivično djelo primanje dara i drugog oblika koristi izrečena mu je zatvorska kazna u trajanju od jedne godine, odnosno jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od dvije i po godine.

Velidu Torić za zloupotrebu službenog položja i ovlaštenja izrečena je zatvorska kazna u trajanju od dvije godine zatvora.

Tokom čitanja presude sutkinja Općinskog suda u Tuzli Alma Mulabdić navela je da je Osmanović od Enese Nišić primio 20.000 KM kako bi ona dobila stalno radno mjesto u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Odbrana je najavila žalbe na presude, dok su tužioci napustili sudnicu bez komentara i najave žalbe. Sam Osmanović, koji je dobio sramotno malu kaznu, ako se ima u vidu težina krivičnog djela koje je napravio, a na koje je javnost u BiH s razlogom osjetljiva, glasno je protestirao tvrdeći da mu tužilaštvo ništa nije dokazalo.

Podsjećamo, Torić je postavljen za direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, kako bi izvršavao Osmanovićeve naredbe u vezi sa zapošljavanjem u Zavodu. Osmanović je bivši zastupnik Stranke za BiH u Federalnom parlamentu.

Akcija hapšenja Osmanovića i Torića izvedena je krajem decembra 2013. godine. Kako je tada saopćeno, djelujući koordinirano, tužilac i djelatnici Tužilaštva BiH, agenti OSA BiH i policijski djelatnici SIPA-e, izvršili su akciju lišenja slobode u jednom hotelu u Tuzli, prilikom primopredaje mita u iznosu od 20.000 KM u označenim novčanicama.

Iz Tužilaštva BiH tada su naveli da su aktivnosti izvršene na temelju dostavljenih saznanja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, a aktivnosti lišenja slobode izvršili su pripadnici SIPA-e. Aktivnosti su provedene uz naredbu Suda BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.