BIH

MLADEN IVANIĆ: BiH ulazi u NATO samo ako to prvo uradi Srbija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH u intervjuu za današnju Politiku

Redakcija

13.4.2015

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da BiH može da uđe u NATO samo onda ako, i kad, u taj savez uđe Srbija.

- Jasniji stav od tog ne može. Svaka druga opcija podrazumijevala bi podjelu srpskog naroda. Ne trebaju nam referendumi. Tu temu zapravo ne treba ni otvarati, jer za članstvo BiH u NATO nema uslova sve dok Srbija nije u tom savezu, rekao je Ivanić u intervjuu za današnju Politiku.

Na pitanje da li se u BiH može voditi politika koja neće biti opterećena svrstavanjem ni na jednu stranu, Ivanić je rekao da može i to tako "što ćete voditi svoju politiku, gledati sopstvene interese".

- Naš interes jeste da imamo korektne odnose s Rusijom, kao i dobre odnose sa EU. Ako nas oni tjeraju da se opredijelimo za jedne, onda taj više nije naš prijatelj, rekao je Ivanić.

Što se tiče izjave Edija Rame o velikoj Albaniji ili imenovanju Ante Gotovine u savetodavna tijela u Hrvatskoj, Ivanić je rekao da smatra da je sadašnji pristup Beograda, "pa i srpskog faktora u BiH, izuzetno pozitivan i da ćemo mi od tog imati koristi".

- Polako se pokazuje da su, u svijetlu pomirenja, najnormalniji dio političkih elita ovog trenutka na prostoru Balkana zapravo srpski kadrovi, rekao je Ivanić.

- Vrlo brzo će se ta korist i praktično pokazati, jer će svijet podržavati one koji ne žele sukob i koji autoritet, umesto na sukobima, grade na uverenju u vlastitu snagu. Rukovodstvo Srbije pa i rukovodstvo Srba u BiH osjeća tu snagu, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je kazao da se zalaže da se Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH potpuno ugasi.

- Nikad više neće biti saglasnosti da OHR poseže za bonskim ovlašćenjima, jer za to nema uslova. Prisustvo OHR je više želja nekih međunarodnih aktera da budu prisutni u BiH, a da pri tome ne budu svedeni samo na nivo ambasada, rekao je Ivanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.