BIH

Osmić: O ulasku BiH u NATO će odlučivati domaće institucije i NATO, a ne Srbija

Odgovor predsjedniku Predsjedništva

Fena

13.4.2015

Povodom izjave Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da "BiH može ući u NATO, samo onda, ako i kad Srbija uđe u taj Savez", potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH i donedavni državni ministar odbrane Zekerijah Osmić smatra da o ulasku naše zemlje u NATO moraju odlučivati isključivo institucije BiH i NATO saveza, a ne institucije Srbije.

- Vladajuća koalicija je obećala ubrzan put ka NATO-u, a sada vidimo da smo zapravo osuđeni na volju Srbije i njene Vlade. Takvi stavovi su zabrinjavajući i moraju se osuditi. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH mora voditi politiku u skladu sa interesima BiH, a ne u skladu sa tuđim interesima. Izgleda da je Ivanić zaboravio da u našoj zemlji žive i druga dva konstitutivna naroda, kao i oni koji se izjašnjavaju kao Ostali. Stoga se postavlja logično pitanje da li su onda i njihovi interesi ugroženi time što pojedinici u BiH na svaku ozbiljniju odluku vezanu za budućnost naše države, moraju čekati na dozvolu iz Beograda.

Za vrijeme mog mandata kao ministra odbrane krenuli smo sa procesom knjiženja vojne imovine, što je jedan od glavnih uslova za pokretanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u i jedan od jasno definisanih prioriteta mog mandata. Očigledno je da u novoj vladajućoj koaliciji na državnom nivou po ovom pitanju postoje evidentne razlike, zbog kojih će najviše ispaštati evropska budućnost BiH.

Ovim putem pozivam Ivanića da ne koristi interese BiH i njene institucije, kako bi pokazao da je veći Dodik od Dodika, naveo je u svojoj izjavi Osmić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.