BIH

Ruggero Corrias: Prijetnja džihadista realnost je i u BiH!

Ambasador Italije, za "Avaz"

Miralem AŠČIĆ

14.4.2015

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruđero Korijas (Ruggero Corrias) ocijenio je u intervjuu za "Dnevni avaz" da je Evropa pružila ruku BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da je sada na bh. vlastima da krenu s ispunjavanjem obećanih reformi i obaveza. Za proces uspostave vlast u BiH ambasador Korijas je kazao da je trebao ići mnogo brže, jer vremena napretek nema.

Izgubljeno vrijeme

- Izgubljeno je i previše vremena. Uprkos blagom porastu koji je potaknut oporavkom izvoza, nezaposlenost, posebno mladih, izvan je kontrole. Šest od deset muškaraca i djevojaka u BiH ne može naći posao. Trebalo bi se odmah početi s reformama za oporavak ekonomije i za otvaranje novih radnih mjesta. Evropa, zajedno s međunarodnim finansijskim institucijama, spremna je pružiti pomoć, a rad novih vlada ocjenjivat će se upravo kroz ove obaveze.

Prema Vašem mišljenju, rade li bh. političari dovoljno da se ubrza proces ka euroatlantskim integracijama?

- Pragmatične izjave unose nadu, ali poslije riječi slijede djela. Evropa je pružila ruku BiH, a prvi rezultat je stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu. Da bi se mogao uzeti u razmatranje zahtjev za pridruživanje, moraju se neke od obećanih reformi i provesti. Sada smo došli do teškog dijela, koji zahtijeva 80 posto građana BiH, još prije nego što to traži Brisel. Insistiram na činjenici da je međunarodna zajednica spremna pomoći ovoj zemlji na putu prema EU. Ali, ne može ona djelovati umjesto vlada ove zemlje.

Kakva je situacija u BiH kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala. Smatrate li da bh. vlasti dovoljno pridaju značaja ovoj problematici?

- Napori koji se ulažu u ovom smislu u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama, nisu nikada dovoljni. Nije dovoljno imati zakone. Treba ih primjenjivati. Korupcija je prikriveni namet koji ne plaćaju samo građani nego i u ogromnoj mjeri smanjuje privlačnost za strana ulaganja.

BiH nije izuzetak

Kakvo je Vaše mišljenje kada su u pitanju odlazak bh. državljana na sirijsko ratište, povezanost s ekstremistima iz Italije, a pogotovo činjenica da je vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić vrbovao i Italijane za odlazak u Siriju? Nedavno ste za jedan italijanski medij govorili o problemu islamskog ekstremizma u BiH.

- Prijetnja džihadista, stranih boraca, realnost je u mnogim evropskim državama i tu Bosna i Hercegovina nije nikakav izuzetak. Ali, islamski ekstremisti ne mogu izbrisati dva miliona umjerenih muslimana koji predstavljaju 50 posto bosanskohercegovačke populacije. Italijansko tužilaštvo već sarađuje sa BiH na slučaju Bilala Bosnića. Općenito, obje naše zemlje tijesno sarađuju u borbi protiv terorističkih prijetnji.

Prije nekoliko mjeseci, u vezi s ovom temom, u posjeti Sarajevu bio je šef antiterorističkog odsjeka italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova Lamberto Đanini (Lamberto Giannini).

Treba više pravne države

Kako ocjenjujete ekonomsku saradnju BiH i Italije?

 - Italija je drugi trgovinski partner ove zemlje, s prvom bankarskom grupacijom i više od 70 proizvodnih preduzeća koja zapošljavaju hiljade ljudi u BiH. Svaka od njih bila bi spremna još više uložiti kada bi standardi bili viši i kada bi bilo više pravne države. Nova evropska inicijativa usmjerena je upravo ka tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.