BIH

Zvizdić imenovao Suada Zeljkovića za savjetnika!

"Avaz" saznaje Državni premijer uhljebio smijenjenog premijera KS

K. KEŠMER

21.4.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) početkom ovog mjeseca poslovnim unapređenjem nagradio je svog stranačkog kolegu, bivšeg premijera Kantona Sarajevo Suada Zeljkovića, postavljajući ga za svog savjetnika, saznaje „Dnevni avaz“.

Da je dobio novo radno mjesto, potvrdio nam je i Zeljković, ističući da je na tim poslovima angažiran od 1. aprila.

Skandalozni istup

- Tačna je informacija. Nadam se da ću uspješno obavljati svoj dio posla. Imenovan sam na poziciju savjetnika za energetiku – kaže novi uposlenik u Vijeću ministara.

Zeljković je jedan od tri premijera koja su 2014. godine morala napustiti funkciju zbog  masovnih demonstracija 7. februara. Zeljkovićevu ostavku izričito su zahtijevali građani i demonstranti, optužujući ga da je Kanton Sarajevo zavio u crno, napravivši budžetski deficit od jezivih 130 miliona KM.

Iz tog perioda ostao je upamćen njegov skandalozni istup na jednoj televiziji, kada je, ljut što je narod tražio da ode s vodeće pozicije KS, vrijeđao novinarku upućujući joj psovke.

suad-zeljkovic

Zeljković: Nova funkcija

Zeljković se ne može pohvaliti ni svojim ranijim radom u javnoj službi. Na poziciju premijera došao je s mjesta direktora kantonalnog Javnog preduzeća „Toplane“, gdje je iza sebe, također, ostavio dug od oko 80 miliona KM. No, kako saznajemo, Zeljkoviću je novo radno mjesto obećano još ranije, a sve kao znak zahvalnosti što je s mjesta premijera KS provodio želje svog šefa Zvizdića, koji je, kao predsjednik Kantonalnog odbora SDA, bio šef Vlade KS iz sjene.

Čekao i dočekao

Nakon što ga je narod smijenio s pozicije premijera, Zeljković je uhljebljen u federalnu komisiju za vođenje aktivnosti na realizaciji projekta "Otvaranje površinskog kopa Kotezi i izgradnja Termoelektrane Bugojno", odakle je čekao, i dočekao, obećano unapređenje u svojoj ne baš zavidnoj političkoj karijeri.

Indikativno je i to što je Zeljković postavljen za savjetnika za energetiku, iako u Vijeću ministara (VM) BiH nema nijedno ministarstvo koje se bavi tim pitanjem, već je taj segment u nadležnosti entiteta, gdje postoje posebna ministarstva.

Premijer nastavio dijeliti mjesta rođacima!

Imenovanjem Zeljkovića, s kojim je u bliskim rodbinskim vezama, u Vijeće ministara BiH Zvizdić je nastavio praksu raspoređivanja svojih rođaka na važne pozicije. Njegovi rođaci Čampare su već zauzeli veliki broj pozicija u Vladi FBiH, Tužilaštvu, policiji i mnogim državnim agencijama. Nepotizam ove familije, koju predvode Čampare do te mjere je raspostranjen da narušava pravnu sigurnost, posebno jer sad i direktor OSA-e za svoj rad odgovara Zvizdiću. 

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.