BIH

Privrednici protiv preseljenja pijace na novu lokaciju

Vruć krompir u rukama brodskih odbornika

N.Simić

22.4.2015

Predsjednik Udruženja privrednika Bosanskog Broda Đorđe Maksimović izrazio je uvjerenje da sadašnji saziv lokalne skupštine neće donijeti Odluku o preseljenju pijace na novu lokaciju, jer na tom mjestu nema dovoljno prostora za sve prodavce i visina cijene zakupa se u mnogome povećava.

Ugrožene porodice

"Direktno je ugroženo poslovanje za 124 evidentirana zakupca prostora na postojećoj pijaci ,koja se nalazi uz granični prelaz i blizinu centra grada. To je u prevodu oko 500 ljudi, porodica koje su vezane za poslovanje na pijaci, od tog žive. Stara pijaca je najveći gigant poslije rafinerije. Nova pijaca se gradi od 2008. godine, mada smo i tada potpisivali peticije da se to ne čini, jer će uništiti jednu poslovnu granu, ali niko nas nije slušao" kaže Maksimović.

On je rekao da na novoj lokaciji ima 64 štanda, i da oni ne mogu odlučiti ko će da preseljava odmah, a ko da ostane bez mjesta za prodaju.

brod-maksimovic-dorde-privrednici

Maksimović: Stara pijaca je najveći gigant poslije rafinerije

"Za dvadeset godina od kada postoji stara pijaca lokalna vlast i preduzeće „Komunalac“ nisu uložili ni marku, a uzeli su milione maraka od privrednika koji plaćaju zakupninu. Na mjesečnom nivou u prosjeku troškovi štanda iznose 916,48 maraka što ukupno za 124 štanda iznosi 113 643,53 marke. Mi smo čak ponudili idejno rješenje po kojem bi sadašnji prostor stare pijace uredili o svom trošku, ali to nije prihvaćeno", dodao je Maksimović.

Jedino rješenje koje vide zakupci tezgi je odlaganje donošenja odluke o preseljenju ili ostavljanje u životu rad pijace na obe lokacije.

Bojkotovali partnere

Brodski odbornici su trebali da raspravljaju i donesu odluku na Tematskoj sjednici koja je bila zakazana za 14. april, ali ista nije održana jer od 25 odbornika samo je 12 došlo na sjednicu, da bi i oni kasnije napustili zasjedanje. Kako smo saznali nisu došli odbornici SDS-a koji sa SNSD čine većinu, što je razljutilo i aktuelnog načelnika Iliju Jovičića, koji je cijeli problem naslijedio od prethodnog Milovana Čereka, kojem se nalazi na odsluženju zatvorske kazne.

Privrednici su tražili prisustvo sjednici i mogućnost da iznesu svoje mišljenje, ali je u dopisu koji je potpisao aktuelni predsjednik SO-e Brod Ivo Mijić navedeno: Daje se saglasnost za prisustvovanje predstavnika Udruženja privrednika Brod (predsjednik i sedam članova upravnog odbora), ali bez prava učestvovanja u raspravi kako je regulisano i Poslovnikom skupštine opštine Brod“.

"Nama nije bilo omogućeno da kažemo istinu. Dočekala nas je policija koja je bila korektna", kaže Maksimović.

Nova sjednica

U skupštini je potvrđeno da je nova Tematska sjednica zakazana za petak 24. april u 9 sati, i da vjeruju da će ishod iste biti pozitivan, te da neće izostati odgovornost odbornika da prisustvuju i odlučuju o veoma važnom pitanju, kao što je funkcionisanje pijace na novoj lokaciji. U ponuđenim materijalima za Tematsku sjednicu lokalne skupštine je navedeno da su stvoreni svi pravni i tehnički uslovi, za rad nove Gradske pijace u Brodu, da se pijaca nalazi u ulici 26. avgust, da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.