BIH

Ivanić: Predsjedništvo BiH će podržati mlade u borbi za budućnost

Konferencija "Dijalog za budućnost"

Fena

22.4.2015

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da su zahvaljujući Predsjedništvu BiH i Ujedinjenim nacijama (UN) ponovo zajedno "otvorili" priču o pomirenju, uključujući neophodnost dijaloga o različitim pitanjima uz puno međusobno uvažavanje, bez vrijeđanja i diskriminacije.

To je kazao nakon potpisivanja Deklaracije Platfome dijaloga s rezidentnim koordinatorom UN-a u BiH Jurijem Afanasijevim u okviru konferencije "Dijalog za budućnost", kojoj su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo BiH inicijator je ovog projekta koji provode tri agencije UN-a, a čija platforma treba formulirati konkretne mjere koje za cilj imaju održivi i socijalno pravedan ekonomski razvoj i zapošljavanje, pritom naglašavajući ključnu ulogu obrazovanja i kulture.

Platforma dijaloga, kako je naglašeno, služit će za kreiranje zajedničkih politika i za produbljivanje partnerskih odnosa između civilnog društva i institucija vlasti na svim niovima u BiH.

Ivanić je istakao da treba ohrabriti mlade u BiH da se snažnije uključe u borbu za svoju budućnost, prvenstveno u oblasti obrazovanja i kulture te da bh. vlasti,  ovim i sličnim projektima, trebaju osigurati finansiranje njihovih aktivnosti.

Izrazio je nadu da će se mladi više baviti budućnošću, jer je to pozitivna stvar koju će Predsjedništvo BiH svesrdno podržavati.

Afanasijev je pojasnio da navedeni projekt, čija ukupna vrijednost iznosi više od 1,5 KM, uključuje 40 konkretnih projekata i to 16 iz oblasti kulture, 13 o mladima i 11 iz oblasti obrazovanja.

- Na ovaj način želimo da kreiramo platformu za dijalog o svim bitnim pitanjima budućnosti BiH i njenih građana, a posebno mladih - poručio je Afanasijev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.