BIH

Članovi Sindikata solidarnosti protestovali pred Sudom i Tužilaštvom TK

Obespravljeni radnici traže svoja prava

Autor:M. Ahmedić

22.4.2015

Obespravljeni radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, učlanjeni u Sindikat solidarnosti, i danas su protestirali pred Sudom i Tužilaštvom TK, zbog neprocesuiranja predmeta vezanih za kriminalnu privatizaciju u privrednim društvima.

Radnici svake srijede u sedmici ukazuju na nerad pravosudnih institucija, jer godinama, kako kažu, vlasti ne poduzimaju ništa da uhapse one koji su nanijeli velike štete brojnim preduzećima u kantonu, te da zbog toga odgovaraju.

Danas su poseban akcenat stavili i na održavanje protesta za 1. Maj - Praznik rada, kao i na nerad kantonalne Vlade po pitaanju radnika.

-Pozivamo sve građane sa područja kantona da za 1. Maj dođu pred zapaljenu zgradu Vlade, kako bi svi zajedno iskazali nezadovoljstvo prema vlasti i da nam nije do slavlja, kao njima. Građani su sve više bez posla i gladni. Bego Gutić (SDA) je premijer već dva mjeseca. U ta dva mjeseca još ništa nije uradio po pitanju radnika. Ni jednu firmu nije riješio. Sve više radnika iz različitih firmi je na ulici. TTU je na ulici danima, ponudio im je neki dan humanitarni paket, kako bi se ušutili. To je rješenje za nekoliko dana i opet će na ulicu. Tvornica „Aida“ je, također, bila na ulici danima, nešto im obećao, a ništa, ponovo je najavila štrajk za ponedjeljak, 27. aprila - kazao je Enes Tanović, član Sindikata solidarnosti.

Istaknuo je da se ništa ne rješava ni za vrijeme ove nove Vlade, jer se ne nenadzire nikakav pozitivan pomak za radnike.

Enes Jaganjac, radnik firme Poliohema, tvrdi, da ova firma najduže vodi bitku sa kantonalnim Sudom.

-Mi smo sedam godina pred Sudom TK. Došlo do vansudskog sporazuma sa direktorom Nailom Zatovićem, koji je izvarao i slagao i vlast i nas sve radnike. On bi sada da uđe u fabriku i da čisti, jer u fabrici ima hlora, propolena i žive, da ruši ono što je popisano. Imamo 83 izvršne, pravosnažne i popisane presude. Tražimo te presude da se ispoštuju, koje su nam izvršioci, odnosno Sud dozvolio i potpisao. Mi poručujemo da neće u fabriku niko ući da nešto radi bez nas, čak i po pitanju naših života - poručio je Jaganjac.

Na današnjim protestima obespravljenih radnika pažnju građana je izazvala i prisustnost grupe Aktiva žena Europe, koja je došla iz različitih zemalja, Francuske, Italije, Portugalije, Turske, Grčke..., kako bi se solidarisali i pružili podršku radnicima u ostvarivanju radničkih prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.