BIH

Delagacija Granične policije BiH učestvuje na konferenciji izgradnja kapaciteta i jačanje saradnje među agencijama

IOM u sklopu projekta planira nabavku specijalističke opreme za policijske agencije

(Am. K.)

28.4.2015

Delegacija Granične policije BiH na čelu sa direktorom Zoranom Galićem 28 – 29. aprila 2015. godine u Budvi učestvuje na Završnoj konferenciji projekta Izgradnja kapaciteta i jačanje saradnje među agencijama za sprovođenje zakona Republike Albanije, BiH, BJR Makedonije, Crne Gore, Kosova i R. Srbije kojeg je finansijski podržao Razvojni fond Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Pomoćnik direktora za organizaciju i operacije, Žarko Laketa je na konferenciji održao prezentaciju o utjecaju projekta IOM-a na ovu policijsku agenciju, osobito u kontekstu poboljšane saradnje i  komunikacije sa kolegama policijskih agencija iz ostalih zemalja koje su projektom obuhvaćene.

Posebno su tematizirani budući izazovi u vezi zajedničkih patrola duž državne granice za koje su, između ostalih, educirani pripadnici Granične policije BiH na specijalističkim obukama pod pokroviteljstvom projekta Izgradnja kapaciteta i jačanje saradnje među agencijama za sprovođenje zakona Republike Albanije, BiH, BJR Makedonije, Crne Gore, Kosova i R. Srbije.

U sklopu projekta izrađeni su: Priručnik za sprečavanje i borbu protiv prekograničnog kriminala s aspekta zajedničkih patrola i Zbirka propisa za sprovođenje zajedničkih patrola putem koje se policijski službenici upoznaju sa nacionalnim zakonodavstvom susjednih zemalja što doprinosi uspostavljanju unificiranih standarda postupanja graničnih policija u regionu. Kompletan projekat čija se završna konferencija održava u Budvi doprinjeo je jačanju kapaciteta agencija za sprovođenje zakona u suprotstavljanju svim oblicima prekograničnog kriminala, čime se dodatno povećava nivo sigurnosti granica i doprinosi jačanju regionalne sigurnosti.

U narednom periodu IOM u sklopu projekta planira nabavku specijalističke opreme za policijske agencije, između ostalog i službenih plovila koje će Granična policija BiH koristiti za nadzor tzv. plave granice. Na završnoj konferenciji projekta IOM-a su pored delegacije Granične policije BiH učestvovali i predstavnici agencija za sprovođenje zakona, iz svih zemalja koje uključuje projekat: R. Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore, R. Srbije i sa područja Kosova.

                                                                                                                   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.