BIH

NA RUBU OČAJA Suada prodaje bubreg da vrati dug za kredit

Porodica Dizdarević iz Glinice kod Velike Kladuše

A. D.

5.5.2015

Sedmočlana porodica Huseina i Suade Dizdarević iz Šabića Brda u Mjesnoj zajednici Glinica kod Velike Kladuše živi na rubu egzistencije, a zbog duga mikrokreditnoj organizaciji od 3.000 KM koji nemaju od čega vratiti Suada se odlučila na očajnički čin - da proda bubreg.

Kako nam je kazala, bubreg je namjeravao prodati Husein, ali zbog teških ratnih rana to nije u stanju pa se na taj korak odlučila ona.

Dizdarevići su se kreditno zadužili kako bi kupili stoku i živjeli od svog rada na pet dunuma svoje zemlje. Dva manja kredita uspješno su vratili. No, treći i najveći kredit od deset hiljada maraka nisu uspjeli u cijelosti otplatiti. Ostalo je 3.000 KM kamata.

- Radila sam kao sakupljač mlijeka za firmu "Meggle" i nije bilo problema s vraćanjem duga. Kasnije sam ostala bez posla i tada su nevolje počele. Nedavne kiše uzrokovale su dodatne probleme, jer se u blizini pokrenulo klizište koje sada prijeti i kući - ispričala nam je očajna Suada.

Dizdarevići žive u kući koja je prije desetak godina sagrađena donatorskim sredstvima, ali nikada nije završena pa nemaju ni kupatilo. Stoku su u međuvremenu morali rasprodati da bi vraćali kredit. Više nemaju šta prodati, a kako u porodici niko ne radi, nemaju načina da vrate novac mikrokreditnoj organizaciji, koja ih je već tužila.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.