BIH

HAPŠENJA U RS-u Pronađen i propagandni materijal koji služi za vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta

Akcija "Ruben"

Redakcija

6.5.2015

14:10  Policijski službenici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u MUP-u RS, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS danas provode operativnu akciju kodnog naziva “Ruben” na području RS, rekao je portoparol MUP-a RS, Milan Salamdija.

On je istakao da su danas u toku pretresi na 32 lokacije širom RS, i to na osnovu saznanja da se na ovim lokacijama nalaze lica koja posjeduju oružje, koja se dovode u vezu sa radikalnim pokretima, koja su se nalazila na sirijskom ratištu i koja vrše vrbovanja građana BiH za odlazak na strana ratišta.

-U dosadašnjem dijelu akcije pronađena je određena količina oružja, municije, pancira uniformi i propagandnog materijala za vrbovanje. U današnjoj akciji pod koordinacijom Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, učestvuje Specijalna jedinica policije, Jedinica za podršku i kriminalistička policija MUP-a RS, rekao je Salamdija.
Akcija se sprovodi po nalogu specijalnog tužilaštva RS i u toku je kriminalistička obrada većeg broja osoba, rekao je Salamdija.

On nije želio potvrditi imena uhapšenih koja su do sad naveli pojedini mediji, ističući da bi ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač i direktor Policije RS, Gojko Vasić, povodom ove akcije sutra trebalo da održe konferenciju za medije.

12:39 Pretresi u okviru policijske akcije kodnog naziva "Ruben", u kojoj je uhapšeno više bezbjednosno interesantnih lica, provode se na 32 lokacije u Republici Srpskoj, rečeno je u MUP-u RS.

Tokom pretresa oduzete su znatne količine oružja, municije, pancira i propagnadnog materijala koji služi za vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta.

Akcija se provodi na osnovu informacija da se na pomenutim lokacijama nalaze naoružana lica koja se dovode u vezu sa islamskim radikalnim pokretima, da su neka od njih bila ili se pripremaju za odlazak u Siriju, te da vrbuju građane za odlazak na strana ratišta.

Akciju, pod nadzorom Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, provode pripadnici Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa pripadnicima Specijalne jedinice Policije Republike Srpske i Jedinice za podršku Kriminalističke policije.

Portparol MUP-a Milan Salamadija najavio je da će više informacija povodom ove akcije biti saopšteno danas u 13.15 sati ispred male zgrade Administrativnog centra Vlade Srpske.

12:08 U okviru velike policijske akcije koju od ranih jutarnjih sati provodi MUP RS-a, osim hapšenja i privođenja na informativne razgovore pripadnika vehabijskog pokreta u Bijeljini, Prnjavoru, Banjoj Luci, nekoliko osoba je privedeno i na području CJB Doboj.

 Jutros oko šest sati u svojoj kući u Kotorskom kod Doboja je uhapšen Mujo Žilić, koji po izgledu i oblačenju može da pripada vehabijskoj zajednici. Prema riječima Muhameda Spahića, dugogodišnjeg predsjednika MZ Kotorsko, policija je njega probudila u 6.15 sati kako bi pokazao kuću Žilića.

- Ne znam šta bih o tome mogao kazati. Vidjelo se da je MUP RS nalozi za hapšenje i privođenje ovih ljudi izdati 4. maja ove godine u Banja Luci.

kotorsko

Kotorsko: Žilić jutros uhapšen u svojoj kući

Kod Žilića su pretreseni kuća, radnja, izuzete su kartice od mobitela, CD-ovi, kao i maskirne hlače Armije BiH koje danas svako može da nosi. Čini mi se da nisu našli ništa što bi kod našeg komšije moglo asocirati na neki terorizam. Žilić ima svoju obrtničku građevinsku firmu, radi i od toga izdržava porodicu. Čuo sam da će biti još nekih hapšenja ili privođenja na informativne razgovore u Kotorskom. Očekjuem da će policija nakon što bude ispitan u poslijepodnevnim satima, Žilića pustiti kući- kazao je Spahić.

 

11:14 Kako saznajemo na području RS od jutros se provodi velika policijska akcija u kojoj se navodno privode pripadnici bliski vehabijskom pokretu.

Za sada nije poznato da li se radi o hapšenjima ili samo o informativnim razgovorima. Prema nezvaničnim informacijama, riječ je o osobama koja su nedavno ušle u BiH, te se ispituje njihova povezanost sa bezbjednosno opasnim organizacijama.

Prema nekim informacijama akciju provodi MUP RS-a i to na nekoliko lokacija u Bijeljini, Prnjavoru, Prijedor, te na području Banja Luke.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ranije je potvrdio da postoje operativni podaci koji najavljuju nove terorističke aktivnosti u BiH.

Više informacije bit će poznato u toku dana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.