BIH

Hapšenja u RS-u: U Grapskoj uhapšen "zlatni ljiljan" Mehmed Husaković!

Mještani očajni: Ovo je sramota!

N. L.

7.5.2015

U toku akcije hapšenja kodnog naziva "Ruben", koju provode Policijski Službenici MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Specijalnog Tužilaštva RS juče je u jutarnjim časovima, tačnije oko 05:30 uhapšen i mještanin povratničkog naselja Grapska, kod Doboja.

Riječ je o Husaković Mehmedu (40) iz Grapske, koji je oženjen i otac četvero maloljetne djece. U Grapsku se vratio 2002. godine. U trenutku hapšenja u kući s njim su bili žena i djeca. Kako nezvanično saznajemo, u kući nije pronađeno apsolutno ništa što bi upućivalo na to da je Mehmed osumnjičen za bilo kakvo nedjelo. Osim Mehmedove kuće pretreseni su i kamion, auto, te pomoćni objekti.
 
Mehmed je nosioc najvećeg ratnog odlikovanja

U razgovoru sa prvim čovjekom Savjeta Mjesne zajednice Grapska Gornja, Amirom Hurtićem, saznajemo kako je Mehmed Husaković u ratu izgubio nogu, te kako je odlikovan najvećim priznanjem, Zlatnim ljiljanom.

Na dan kada je uhapšen Mehmed je u Sarajevu trebao prisustvovati okupljanju Zlatnih ljiljana, ali mu je to onemogućeno.
 
Kako kažu mještani sela Grapska, Mehmed je po zanimanju stolar, vlasnik stolarske radnje u Grapskoj, koji za život zarađuje na pošten način. Poznaju ga kao mirnog i ljubaznog, porodičnog čovjeka. Do sada nije imao krivični dosije i mještani su ogorčeni zbog njegovog hapšenja.

Uhapšen pred 10-ti maj, Dan poginulih šehida i dan progona

"Kao ljudsko biće, kao građanin, kao predsjednik MZ Grapska zaprepašten sam hapšenjem sugrađanina. Posebno mi je teško iz razloga što je čovjek trebao prisustvovati okupljanju Zlatnih ljiljana, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Osim toga, za 3 dana je za sve nas Grapćane vrlo važan datum.

Desetog maja obilježava se Dan poginulih i prognanih iz Grapske. Trideset troje ljudi iz Grapske, nakon proteklog rata, još uvijek nije nađeno. Njihove porodice ne znaju ništa o njima. Pitam se zašto se ne privode odgovorni za zločine počinjene nad Grapćanima? Umjesto toga nas hapse", rekao je za Avaz Amir Hurtić.

Mehmed, otac četvero maloljetne djece, od toga troje školaraca, po mišljenju mještana uhapšen je bez dokaza. Njegova djeca juče nisu išla u školu. Za njih je preveliki stres to što je njihov otac uhapšen pred njihovim očima, u pola 6 ujutro.

Mještane je uznemirio i prijedlog Skupštine grada Doboja, od ponedjeljka.

"Prisustvovao sam Skupštini u ponedjeljak. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i "Proglašenje 02.05. Danom oslobođenja grada Doboja", zbog čega se još više osjećam razočaranim i diskriminiranim“, kazao je Hurtić.

Mještani se čude zbog izostanka reakcije ministra Salke Bukvarevića. Prema mišljenju većine mještana, ministar Bukvarević bi trebao reagovati na hapšenje bez dokaza, osobe koja je nosioc najvećeg ratnog odlikovanja.

"Sam načelnik Obren Petrović prije nekoliko dana je izjavio kako su Bošnjaci i Hrvati, pa i on sam, nesigurni u Doboju. Niko nije stao u zaštitu Bošnjaka povratnika", dodao je za kraj Hurtić, vidno razočaran dešavanjima u mjesnoj zajednici, ali i Opštini Doboj.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.