BIH

Štrajk upozorenja radnika Općine Vareš

Traže isplatu zaostalih plata i radnog staža

M. B.

7.5.2015

Nezavidan položaj u kojem se nalaze u posljednjih nekoliko mjeseci, nagnao je radnike Općine Vareš na štrajk upozorenja.

Prema riječima Miralema Muse, predsjednika sindikata općinske podružnice, razlozi zbog kojih su stupili u štrajk upozorenja su neisplaćene plate za period od mjeseca januara do današnjeg dana, neisplaćen topli obrok za mjesec april kao i neisplaćeni doprinosi po osnovu radnog staža i penzionog i zdravstvenog osiguranja za duži vremenski period uključujući i onaj od 2002 - 2008. godine.

Generalni štrajk

Zbog svega navedenog  Općinska organizacija samostalnih sindikata i državnih službenika Općine Vareš donijela je odluku o stupnju u generalni štrajk ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni  u što kraćem roku.

"Mi smo spremni na generalni štrajk ,ukoliko u narednih 15 dana budu samo prazna obećanja, a ne bude konkretnih rješenja", poručio je Musa, te dodao da će istrajati u svim zahtjevima. 

Predstavnici sindikata su svoje zahtjeve i potraživanja dostavili općinskom načelniku Avdiji Kovačeviću kao i Općinskom vijeću Vareš, a jedan od zahtjeva je isplata najmanje dvije zaostale plate u što kraćem vremenskom periodu.

Zbog teške situacije u kojoj se nalaze radnici Općine, održan je i sastanak općinskog menadžmenta sa predstavnicima sindikata. Prema tvrdnjama predsjednika sindikata, nadležni im nisu konkretno odgovorili na zahtjeve, jer kako su istakli, očekuju rješavanje problema tokom   naredne sjednice Vlade FBiH.  Sindikat radnika Općine je općinskoj vlasti dao rok do naredne sedmice, kada će biti održan sastanak na kojem će tražiti konkretan odgovor kada je u pitanju rješavanje postojećeg stanja.

Poznata je teška situacija u kojoj se nalazi Općina zbog nagomilanog dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH, a koji iznosi preko 4.000.000 KM, pa se čini nemogućim naći rješenje za izlaz iz brojnih finansijskih problema.  Kako će nadležni doći do novca radnike ne zanima, ono što poručuju je da će ova institucija prestati sa funkcionisanjem i pružanjem usluga građanima ukoliko oni obustave rad.

"Nas zanimaju samo naša prava, a naše pravo je da radimo i da za to primamo platu", na kraju je poručio Musa.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.