BIH

SARAJEVO Obilježeno 20 godina masakra kod Tunela spasa

Ranjeno još 11 osoba

Fena

7.5.2015

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na mjesto masakra pred ulazom u Tunel spasa, povodom sjećanja na deset sugrađana koji su ubijeni na ovaj dan prije 20 godina.

Usljed rasprskavajućeg dejstva nekoliko granata ispaljenih s agresorskog položaja iz Lukavice, tada je teže i lakše ranjeno još 11 osoba.

Delegaciju Kantona je predvodio ministar pravde i uprave Enver Smajkan koji je istaknuo činjenicu da je tokom brutalne agresije i četvorogodišnje opsade Sarajeva ubijen čak 11.541 građanin Sarajeva.

- Svjedoci smo masovnih stradanja naših sugrađana, koji su svakodnevno ubijani iz snajpera, ali i iz tenkovskog i atiljerijskog oružja s položaja koje su držale agresorske snage oko Sarajeva - naglasio je ministar Smajkan i dodao da je to istina koja se mora prenositi mlađim naraštajima.

tunel-124

Tunel spasa svake godine posjeti oko 5.000 djece koji prisustvuju času historije o dešavanjima u Sarajevu tokom protekle agresije, kao i o ulozi Tunela spasa u tom periodu.

- Na žalost, djeca nemaju mogućnost da o tome nešto nauče iz udžbenika. Zbog toga je Fond memorijala KS  u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvima organizovao posjete učenika ovom mjestu kako se te historijske činjenice ne bi zaboravile - kazao je direktor Fonda Nurudin Džiho.

U ovom masakru živote su izgubili Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac.

Na mjesto njihovog stradanja cvijeće su položili i članovi njihovih porodica, te učenici devetog razreda OŠ "Safvet beg Bašagić".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.